Topul oraselor cu cele mai dezvoltate economii

Data publicarii: 31-07-2008 | International

Londra si Hong Kong ocupa primele locuri intr-un top al celor mai dezvoltate orase din punct de vedere economic, surclasand, in mod surprinzator, nume cu greutate, precum New York sau Tokyo.

Topul, realizat de analistii de la Forbes, a folosit atat indicatori macroeconomici, cat si instrumente de analiza furnizate de doua mari companii financiare: PricewaterhouseCoopers, printr-o determinare a Produsului Intern Brut si o estimare a evolutiei pana in 2020, si MasterCard, prin intocmirea unui indice in care a inclus fluxul de capital, stabilitatea legislativa, usurinta de derulare a afacerilor, infrastructura.

Potentialul de crestere a ocupat, in intocmirea topului, un rol la fel de important ca si marimea, de aceea pe primele pozitii apar nume surprinzatoare, precum Seul sau Hong Kong, si abia pe urma orase ale caror economii sunt de departe cele mai mari: New York, Tokyo. Ele si-au atins maximul de dezvoltare, iar acum ritmul de crestere este considerabil mai mic.

Topul are o relevanta mai ales pentru corporatii si pentru persoanele care se gandesc sa isi mute domiciliul intr-un alt oras. Pentru acestia potentialul de dezvoltare al unui oras este o informatie extrem de utila.

O concluzie interesanta a topului este ca orasele cu potentialul de crestere cel mai mare se afla in Est: Shanghai, Beijing, Jakarta, Mumbai. Ritmul de dezvoltare este de doua ori mai accelerat decat al oraselor din Vest.

De asemenea, orasele foarte populate, precum Sao Paolo si Mexico City au, la randul lor, o rata de crestere semnificativa, de peste 4%.

Londra ocupa prima pozitie a acestui top, cu un PIB de 542 miliarde dolari in 2005, si 708 miliarde de dolari in 2020, potrivit estimarilor PwC. Tot in 2020 analistii considera ca Londra va deveni cel mai bogat oras european. Rata de crestere de 3% este mare pentru un oras situat in partea dezvoltata a lumii.

Hong Kong se afla pe locul doi in topul Forbes, cu un PIB estimat la 407 miliarde dolari in 2020, si o rata de crestere de 3,5%. Orasul beneficiaza atat de apropierea geografica de China cat si de conexiunile puternice cu Occidentul. MasterCard a clasificat Hong Kong-ul drept cel mai bun centru de afaceri din lume.

New York ocupa pozitia a treia, cu un PIB in 2005 de 1,13 trilioane dolari, iar in 2020 de 1,56 trilioane. Rata de crestere este de doar 2,2%, explicabila pentru un oras deja foarte dezvoltat. Desi este o metropola cu un cost al vietii extrem de ridicat, locuitorii au o putere de cumparare mai mare decat cei din Paris, Londra sau Tokyo.

Imediat dupa New York se claseaza Tokyo, cu o rata de crestere de 2% si un PIB estimat pentru 2020 la 1,6 trilioane. Metropola japoneza are cea mai dezvoltata economie, realitate care se crede ca va ramane valabila si in 2020.

Pe locul cinci se afla Chicago, in stransa competitie cu Los Angeles, care, in acest moment, are o populatie mai numeroasa si o economie mai dezvoltata. Insa, o serie de institutii financiare, precum Chicago Mercantile Exchange si Chicago Board of Trade, dau o mai mare greutate acestui oras in relatiile economice internationale.

Urmatoarele cinci pozitii sunt ocupate de Seul (Corea de Sud), Paris (Franta), Los Angeles (SUA), Shanghai (China) si Toronto (Canada).

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: