Cursul euro, la minimul acestui an
Data publicarii: 31-07-2008 | Finante-BanciAprecierea puternica a dolarului fata de euro si scaderea pretului la petrol au avut drept efect o crestere a monedelor emergente. La evolutia ascendenta a leului a contribuit si nivelul ridicat al dobanzilor, pe fondul mentinerii unei cereri mai mari pe piata monetara, cursul mediu al euro coborand la minimul acestui an.
Cursul mediu al euro a scazut de la 3,5475 la 3,5348 lei, pe o piata unde s-a conturat un nou suport major pentru moneda unica, cel de 3,52 lei, valoare unde apar marcarile de profit. Deschiderea s-a realizat in jurul nivelului de 3,5360 lei, presiunea pe vanzare de valuta coborand euro sub pragul de 3,53 lei. Dupa o usoara revenire a cotatiilor, moneda unica a scazut pana la 3,5230 lei, moment in care au aparut marcarile de profit, euro urcand pana la un maxim de 3,54 lei, pentru ca in jurul orelor 16:30 cotatiile din piata sa fie de 3,53 - 3,5340 lei.
Evolutii asemanatoare au avut si alte monede din regiune, euro fluctuand intre 3,2079 si 3,2208 zloti, respectiv intre 230,08 si 231,60 forinti. Ca si in cazul leului moneda, unica pare a fi gasit importante praguri suport la 3,20 zloti si 230 forinti.
Pe piata monetara dobanzile overnight s-au mentinut la 10,8 - 11,3%, valori care depasesc rata de politica monetara a BNR, urmare a faptului ca s-a intrat intr-o noua perioada de formare a rezervelor minime obligatorii, dar si a faptului ca unele banci mai mici au ramas descoperite dupa platile la bugetul de stat ale companiilor de la finele saptamanii trecute.
Cursul mediu al dolarului a urcat de la 2,2540 la 2,2675 lei, in timp ce francul elvetian a scazut de la 2,1807 la 2,1672 lei, cel mai scazut nivel de la inceputul acestui an.
Pe pietele internationale, paritatea euro/dolar a fluctuat pe segmentele asiatice si europene intre 1,5560 si 1,5616 dolari, pentru ca deschiderea burselor americane sa aduca o scadere a monedei unice pana la 1,5535 dolari, nivel care mai era atins in urma cu o luna.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman