Casa de lemn costa 40.000 de euro
Data publicarii: 31-07-2008 | ImobiliareRomanii au inceput sa se gandeasca serios, atunci cand vor sa isi construiasca casa, si la varianta unei locuinte din lemn. Dezvoltatorii acestui tip de casa, fie ea din panouri de lemn, fie din lemn masiv, cunosc vanzari mai mari de la an la an. Principalele avantaje ale cumpararii unei case de lemn sunt pretul mai mic, o izolare termica si fonica mai buna, precum si timpul mai mic de constructie.
O casa la cheie, de 100 de metri patrati desfasurati, costa un pic peste 40.000 de euro. "Pretul unei constructii din panouri din lemn, tip sandwich, este de 1.500 de lei metrul patrat desfasurat" a spus Stefan Lipovicianu, administratorul unei firme de constructii, adaugand ca vanzarile sunt in crestere.
Pretul poate fi mai mare, in functie de complexitatea proiectului, precum si de calitatea finisajelor.
La constructia unei case din lemn trebuie sa lucreze doua echipe, una pe teren, alta in atelier. Dupa ce structura din lemn este gata, casa este montata in atelier, dupa care se demonteaza si se transporta cu masina la locul de montaj. "Casa este montata in atelier, se demonteaza, dupa care este numerotata fiecare componenta, ca un joc de puzzle, pentru a o putea monta la locul de constructie", a subliniat Stefan Lipovicianu.
O astfel de casa, de aproximativ 100 de metri patrati are un timp de constructie de maxim doua luni. "De la data eliberarii autorizatiei de constructie, casa va fi gata in doua luni, cu tot cu fundatie, acoperis si finisaje", a precizat Stefan Lipovicianu, adaugand ca o astfel de casa are o rezistenta mai mare la cutremur, o izolare fonica mai buna decat cea a constructiei clasice, costuri reduse in exploatare.
La exteriorul casei construite pe tehnologie americana, cu panouri tip sandwich, se aplica panouri OSB, dupa care se monteaza panourile din polistiren, peste care se aplica tencuiala. Panourile din polistiren, ca la orice tip de constructie, au rolul de a izola termic cladirea. Un dezavantaj al casei de lemn este acela ca podelele trebuie izolate fonic. Un alt dezavantaj, la care se pot gandi cei mai reticenti, este faptul ca o astfel de casa arde mai repede. "Acest dezavantaj poate fi rezolvat prin ignifugarea constructiei", a amintit Stefan Lipovicianu. Cei care prefera o casa cu un aspect mai rustic pot apel la varianta casei de lemn masiv.
Casa de vacanta din barne
Aceasta poate fi de doua feluri. Din barne calibrate si necalibrate. "La varianta calibrata, barnele sunt egale, in timp ce la cealalta varianta sunt admise mici diferente intre busteni", a spus Claudia Micu, directorul comercial al unei firme specializate.
La fel, casele pot fi livrate in doua feluri, la structura de lemn, adica doar cu pereti interiori, exteriori si sarpanta, si cu structura plus materiale optionale, aici intrand si planseu, lambriuri si pereti de rigips. Prima varianta de livrare, cu lemn calibrat, costa aproximativ 300 de euro metrul patrat, iar cea de-a doua, cu lemn necalibrat si cu materiale optionale, ajunge la aproximativ 400 de euro metrul patrat.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des