Planul de afaceri pentru speculatori
Data publicarii: 30-07-2008 | BursaStrategia speculativa este una fiabila, care se poate adapta oricaror conditii ale pietei la termen (crestere/scadere), ea fiind apreciata de investitorii cu "apetit mai ridicat de risc", noteaza Curierul National.
Dar si acest risc pe care orice speculator este dispus sa si-l asume este unul pana la urma "gandit", analizat. Asumarea riscurilor speculative nu se realizeaza "in orb", ci in urma studierii temeinice a pietei si dupa intocmirea unui plan de afaceri bine pus la punct, intr-un mod identic cu cel in care sunt realizate planurile unei companii.
Conform specialistilor de la bursa din Sibiu, "planul de afaceri ii impune speculatorului sa-si formuleze viziunea si strategiile pentru a ajunge acolo unde isi propune, precum si modul in care el planifica sa ajunga la rezultatele dorite. Un bun plan de afaceri necesita identificarea resurselor pe care le are si pe acelea de care are nevoie, problemele potentiale si solutiile adecvate, banii pe care ii va obtine si cei pe care doreste sa ii castige. Odata ce speculatorii isi depasesc reticenta fata de crearea unui plan de tranzactionare, ei gasesc acest proces din ce in ce mai fascinant. Planul devine astfel o harta care arata calea spre succesul viitor si acesta este un subiect interesant pentru oricine".
Pentru a intocmi un plan de afaceri care are ca tematica speculatia pe piata derivatelor, trebuie parcurse o serie de etape.
Declararea misiunii
Prima etapa, care reprezinta insasi structura de rezistenta a intregului plan, este declararea misiunii propuse astfel incat pe parcursul strategiei drumul sa fie urmat fara sincope. "Ca investitor, trebuie sa decideti ce fel de afaceri dezvoltati, misiunea declarata pe care v-ati propus-o. Pentru aceasta trebuie sa va raspundeti la o serie de intrebari cum ar fi: intentionati ca in timp sa va extindeti afacerea sau sa ramaneti la aceeasi dimensiune? De exemplu, s-ar putea sa doriti sa va incepeti activitatea de tranzactionare cu capitalul propriu si apoi sa va gasiti un partener", explica brokerii sibieni. Aceste lucruri trebuie stabilite clar inca de la bun inceput.
Obiective
Dupa declararea misiunii urmeaza stabilirea obiectivelor. Este important de stiut ca fiecare speculator trebuie sa-si defineasca obiectivele in modul lui propriu, fiecare avand propriul mod de a gandi, analiza si observa piata.
"Obiectivele trebuie sa se bazeze pe ceea ce speculatorul crede ca poate realiza. In planul sau el trebuie sa includa obiectivele financiare si termenele pana cand acestea vor fi realizate. Cei care isi stabilesc obiective rezonabile si apoi le duc la indeplinire sunt mai in masura sa infrunte caderile inevitabile cu care se vor confrunta", au precizat sursele din piata sibiana. De exemplu, unii speculatori isi includ la aceasta sectiune obiectivele privind marirea dimensiunii afacerii lor, imbunatatirea pozitiei personale in cadrul comunitatii (inclusiv in cadrul comunitatii speculatorilor), dar si cresterea averii personale. Unii isi dezvolta un plan si pentru evolutia lor ca speculator, plan ce include pregatirea, dezvoltarea emotionala si mai buna intelegere a mecanismului de functionare a pietelor, in acest sens, majoritatea participand periodic la cursurile de specialitate organizate de bursa sibiana.
Resurse
Tranzactionarea nu poate incepe insa fara abordarea problemei financiare, adica a resurselor de capital de care dispune speculatorul. Planul de afaceri nu poate fi gandit de investitor facand apel doar la o potentiala resursa de capital, ci pe baza unor resurse deja existente.
"Partea financiara a planului trebuie sa determine cu precizie ce parte a capitalului de care dispune speculatorul va fi folosita in activitatea de tranzactionare, care parte se va folosi pentru evenimente neprevazute, care parte se va folosi pentru cheltuieli, precum si plafoanele acestora", avertizeaza brokerii. Foarte multi investitori incep plasamentele in piata la termen cu un capital insuficient, cu asa-numitii "bani sacri".
Tranzactionarea banilor trebuie sa fie vazuta ca un inventar al afacerii. Este indicat ca banii folositi sa nu faca parte din fonduri necesare pentru diverse alte probleme cotidiene. Mai mult, atunci cand speculatorul este implicat emotional este posibil sa nu mai respecte regulile de tranzactionare.
Sarcini pentru realizarea obiectivelor
In final, odata parcurse etapele mentionate, speculatorul va face pasul cel mare si va intra la tranzactionare. De aceea trebuie stabilite, in ordine progresiva, sarcinile care il vor indrepta spre realizarea scopului propus.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii