Isarescu si-a pus salariul la secret

Data publicarii: 30-07-2008 | Finante-Banci

Conducerea Bancii Nationale, in frunte cu guvernatorul Isarescu, refuza sa-si mai treaca in declaratia de avere salariile si scrie, la unison, "conform fisei fiscale". Agentia de Integritate spune ca este ilegal.

Guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei a refuzat sa-si treaca, in ultima declaratie de avere completata si postata pe site-ul institutiei, salariul pe care il primeste. In dreptul rubricii "venituri din salarii", Mugur Isarescu a scris "conform fisei fiscale", lucru care face secret salariul sau, dat fiind faptul ca Fiscul nu poate divulga publicului date despre veniturile persoanelor fizice.

Interesant este ca guvernatorul nu a procedat asa in declaratia de avere anterioara. Potrivit documentului (actualizat pe site-ul BNR cu ziua de 22.11.2007, dar in care apare sintagma "completat in 25 ianuarie 2006"), venitul castigat din salariul de la BNR a fost de 297.722 de lei in ultimul an fiscal.

Asta inseamna un venit lunar mediu de 24.810 lei, adica 7.400 de euro, la cursul mediu din 2007.

Practica secretizarii pare sa se fi extins la nivelul intregii conduceri a bancii centrale, dat fiind ca si in declaratiile de avere din iunie 2008 ale prim-viceguvernatorului Florin Georgescu si ale viceguvernatorilor Eugen Dijmarescu si Cristian Popa apare scris acelasi lucru la rubrica salarii: "conform fisei fiscale".

Am solicitat Agentiei Nationale de Integritate un punct de vedere referitor la corectitudinea introducerii sintagmei "conform fisei fiscale" in declaratia de avere. "Avand in vedere dispozitiile legale, declaratiile vor fi completate la toate rubricile prevazute in formular. Astfel, anexa I, sectiunea VII din OUG nr. 14/2005, «Venituri ale declarantului si ale membrilor sai de familie, realizate in ultimul an fiscal incheiat», prevede la ultima rubrica obligativitatea declararii «venitului anual incasat»", suna raspunsul ANI. Cu alte cuvinte, guvernatorul BNR era obligat sa scrie suma efectiva incasata. Mai mult, din ce spune ANI, el ar putea fi chiar amendat pentru ca n-a facut-o. "Neindeplinirea acestei obligatii este sanctionata contraventional", spune ANI.

Dar dincolo de secretizarea salariului se poate observa ca guvernatorul si-a sporit averea din banci. Potrivit declaratiei de avere anterioare, Isarescu avea, la banci din Romania, trei conturi in lei, in valoare totala de 144.240 de lei, un cont de 16.952 de euro si unul de 16.531 de dolari. Conform ultimei declaratii, guvernatorul avea 227.487 de lei, in doua conturi, 55.728 de euro, tot in doua conturi, si 19.239 dolari, de asemenea in doua conturi. Asadar, in ansamblu, discutand doar despre conturile din banci, Mugur Isarescu este mai bogat cu peste 63.000 de euro.

In ceea ce priveste plasamentele, Isarescu si-a pastrat participatia (100%) la firma Mar SRL, afacerea sa de familie cu vinuri, pe care de altfel a si creditat-o in nume personal cu 198.000 de lei, potrivit ultimei declaratii de avere. El a mai devenit actionar, cu un pachet mic de actiuni (80 de titluri), la Lafarge Romcim. Guvernatorul si-a pastrat averea imobiliara, adica doua terenuri in localitatea sa natala, Dragasani, din judetul Valcea, si un teren in localitatea ilfoveana Gruiu. Guvernatorul detine pe aceste terenuri o casa de vacanta si doua de locuit. De asemenea, Isarescu mai are doua apartamente in Bucuresti, ultimul dintre ele achizitionat in 2007, prin credit ipotecar pe zece ani.

Guvernatorul si-a pastrat cele trei autoturisme (Eagle, Land Rover si BMW), fabricate in 1993, 2002 si in 2005, si barca cu motor Delta din 2004. Isarescu detine si o importanta colectie de bijuterii, obiecte de arta (tablouri si icoane) si o colectie numismatica, toate evaluate la 93.000 de euro.

Rezulta ca guvernatorul bancii centrale are cea mai mare parte din avere in imobiliare - aproape 428.000 de euro (la un curs de 3,6 lei pentru un euro), suma care rezulta din valoarea de impozitare a celor trei case si doua apartamente din Bucuresti, exclus valoarea terenurilor din provincie. Isarescu mai detine in banci circa 131.500 de euro, plasamentele in actiuni se ridica la 64.200 de euro (majoritatea la propria firma), iar contravaloarea bijuteriilor, obiectelor de arta si a colectiei numismatice se ridica la 93.000 de euro.

BNR: salariul este confidential

La solicitarea ziarului Cotidianul, BNR a oferit un raspuns pe care il publicam integral, la cererea institutiei. "E adevarat ca salariatii BNR au scris «conform fisei fiscale» la rubrica «venituri realizate in ultimul an incheiat». O astfel de adnotare este atat in spiritul, cat si in litera legii. Sa judecam: 1) Legea nr. 144/2007, art. 41, al. 2 prevede: «Declaratia de avere se face in scris, pe proprie raspundere, si cuprinde bunurile proprii, comune si cele detinute in indiviziune». Nu si veniturile. 2) Desi legea nu arata expres, fara indoiala ca a avut in vedere articolul 158 din Codul muncii al Romaniei, potrivit caruia: «Salariul este confidential». 3) Rubrica venituri e trecuta intr-un formular de declaratie, din OUG nr. 14/2005. Aici se fac referiri la veniturile realizate in ultimul an fiscal incheiat. Fara alte adnotari. Consider ca, la aceasta rubrica, salariatii BNR au scris «conform fisei fiscale» pentru ca: a) au tinut seama de confidentialitatea salariului (Codul muncii) si b) fac trimitere la fisa fiscala, care poate fi oricand controlata de cei in drept. 4) Interpretarea noastra, care nu excede legii, se regaseste si pe site-urile altor institutii centrale."

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: