Circa 50.000 de romani sunt posesori de semnatura electronica
Data publicarii: 30-07-2008 | DiverseIn Romania exista circa 50.000 de posesori ai unei sematuri electronice pentru autentificare, in momentul de fata, a declarat Daniel Pestina, director general al DigiSign Romania, unul din cei doi furnizori de semnaturi digitale din Romania.
"Potentialul de crestere al numarului utilizatorilor de semnaturi digitale este deosebit de mare. Totul depinde de disponibilitatea autoritatilor de acceptare a semnaturii electronice. In timp ce la nivelul Uniunii Europene, toate institutiile de stat au implementat acest sistem, in Romania doar Ministerul de Finante si Inspectia Muncii accepta semnatura digitala pe acte", a precizat reprezentantul DigiSign.
Potrivit acestuia, daca legea privitoare la semnatura digitala este in vigoare din anul 2001, "normele de aplicare a acesteia lipsesc. Cu toate acestea, am primit asigurari din partea Ministerului Finantelor ca pana la sfarsitul anului vom avea disponibile si normele de aplicare", a subliniat Daniel Pestina.
Conform furnizorilor, semnatura digitala este valabila un an, se prezinta sub forma unui card sau a unui flash de memorie, iar pretul produsului se ridica la 100 de euro, reinnoirea lui costand 50 de euro.
O semnatura digitala pentru documentele electronice este echivalenta cu semnatura olografa pentru documentele tiparite. Semnatura electronica reprezinta un esantion de date care demonstreaza ca o anumita persoana a scris sau a fost de acord cu acel document caruia i s-a atasat semnatura, au spus reprezentantii companiilor furnizoare.
Potrivit acestora, destinatarul mesajului semnat digital poate verifica atat faptul ca mesajul original apartine persoanei a carei semnatura a fost atasata cat si faptul ca mesajul n-a fost alterat, intentionat sau accidental, de cand a fost semnat. Mai mult, spun furnizorii, semnatura digitala nu poate fi negata, semnatarul documentului nu se poate disculpa mai tarziu invocand faptul ca a fost falsificata. "Cu alte cuvinte, semnaturile digitale permit autentificarea mesajelor digitale, asigurand destinatarul de identitatea expeditorului si de integritatea mesajului", a adaugat Daniel Pestina.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman