FMI: Situatia de pe pietele financiare internationale continua sa fie fragila
Data publicarii: 29-07-2008 | InternationalPietele internationale se confrunta in continuare cu presiuni ca urmare a crizei imobiliare din Statele Unite, iar instabilitatea financiara generalizata ingreuneaza o inasprire a politicii monetare, pentru combaterea inflatiei, a aratat, luni, Fondul Monetar International (FMI).
"Pietele financiare internationale sunt in continuare fragile, iar indicatorii de risc sistemic raman ridicati", afirma FMI, intr-o editie revizuita a raportului bianual despre stabilitatea financiara mondiala, Global Financial Stability.
In prezent, nu se poate vedea o limita inferioara pentru piata imobiliara americana, totusi, scaderea preturilor face mai usor de cumparat casele si ar putea stabiliza, pana la urma, piata, potrivit analistilor institutiei cu sediul la Washington.
FMI a aratat ca pietele emergente tolereaza bine turbulentele de pe pietele financiare si de credit, dar situatia din unele tari este atent analizata de catre investitori, ca sa isi dea seama cum sa faca fata accentuarii inflatiei.
"Daca nu o fac acum, va trebui sa o faca mai incolo, cand va fi nevoie, poate, de un efort mai mare", a spus directorul departamentului pentru piete financiare si de capital al FMI, Jaime Caruana.
"Credem, de asemenea, ca pietele financiare vor discrimina acele tari care nu iau masurile adecvate", a adaugat oficialul FMI.
"Calitatea creditelor s-a deteriorat pentru multe categorii de imprumuturi, in contextul ieftinirii caselor si al incetinirii cresterii economice. Cu toate ca bancile au reusit sa isi majoreze capitalul, bilanturile contabile se confrunta cu stress reinnoit, iar titlurile bancilor s-au ieftinit considerabil pe pietele de capital", potrivit raportului FMI.
Fondul Monetar International estimeaza ca in 2008 cresterea economica va incetini semnificativ pana la 4,1%, comparativ cu 5% in 2007. Cresterea economica mondiala va fi de 3,9% in 2009, mai estimeaza FMI.
Raportul a atras atentia asupra nevoii de a tempera declinul de pe piata imobiliara americana, pentru a ajuta populatia lovita de aceasta criza, precum si institutiil financiare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii