FMI: Situatia de pe pietele financiare internationale continua sa fie fragila
Data publicarii: 29-07-2008 | InternationalPietele internationale se confrunta in continuare cu presiuni ca urmare a crizei imobiliare din Statele Unite, iar instabilitatea financiara generalizata ingreuneaza o inasprire a politicii monetare, pentru combaterea inflatiei, a aratat, luni, Fondul Monetar International (FMI).
"Pietele financiare internationale sunt in continuare fragile, iar indicatorii de risc sistemic raman ridicati", afirma FMI, intr-o editie revizuita a raportului bianual despre stabilitatea financiara mondiala, Global Financial Stability.
In prezent, nu se poate vedea o limita inferioara pentru piata imobiliara americana, totusi, scaderea preturilor face mai usor de cumparat casele si ar putea stabiliza, pana la urma, piata, potrivit analistilor institutiei cu sediul la Washington.
FMI a aratat ca pietele emergente tolereaza bine turbulentele de pe pietele financiare si de credit, dar situatia din unele tari este atent analizata de catre investitori, ca sa isi dea seama cum sa faca fata accentuarii inflatiei.
"Daca nu o fac acum, va trebui sa o faca mai incolo, cand va fi nevoie, poate, de un efort mai mare", a spus directorul departamentului pentru piete financiare si de capital al FMI, Jaime Caruana.
"Credem, de asemenea, ca pietele financiare vor discrimina acele tari care nu iau masurile adecvate", a adaugat oficialul FMI.
"Calitatea creditelor s-a deteriorat pentru multe categorii de imprumuturi, in contextul ieftinirii caselor si al incetinirii cresterii economice. Cu toate ca bancile au reusit sa isi majoreze capitalul, bilanturile contabile se confrunta cu stress reinnoit, iar titlurile bancilor s-au ieftinit considerabil pe pietele de capital", potrivit raportului FMI.
Fondul Monetar International estimeaza ca in 2008 cresterea economica va incetini semnificativ pana la 4,1%, comparativ cu 5% in 2007. Cresterea economica mondiala va fi de 3,9% in 2009, mai estimeaza FMI.
Raportul a atras atentia asupra nevoii de a tempera declinul de pe piata imobiliara americana, pentru a ajuta populatia lovita de aceasta criza, precum si institutiil financiare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman