Romanii stiu cum sa-si asigure viitorul
Data publicarii: 28-07-2008 | Finante-BanciSalariatii sunt tot mai interesati de sistemul pensiilor private si de riscurile investitionale implicate, noteaza Adevarul. Aproximativ 80% dintre romani cunosc faptul ca, pe langa pensia publica, se poate obtine si un alt tip de pensie (privata), arata ultimul sondaj de piata in domeniu.
Pe langa numarul mai mare de participanti la pilonul II, cu mult peste asteptari, Comisia de Supraveghere a Sistemului Pensiilor Private (CSSPP) dovedeste ca si-a facut si o imagine buna in piata. Ultimul sondaj CURS (realizat la solicitarea CSSPP) arata ca aproape jumatate din repondenti (47%) au auzit de abitrul pietei. Binevenite au fost si campaniile TV desfasurate de cele 14 companii de pe piata pensiilor private, precum si efortul acestora de a trimite pliante informative prin posta.
Aproape 80% dintre romani cunosc faptul ca, pe langa pensia publica, se poate obtine si un alt tip de pensie, respectiv privata. "Rezultatele sondajului evidentiaza un nivel ridicat de informare al respondentilor cu privire la sistemul de pensii private.
Astfel, 78% dintre cei intervievati cunosc faptul ca, pe langa pensia publica, se poate obtine si un alt tip de pensie, pensia privata. De asemenea, 52% dintre acestia cunosc faptul ca, in noul sistem, nivelul pensiei este in stricta concordanta cu politica de investitii a fondului de pensii private pentru care a optat fiecare", spun oficialii CSSPP.
Sondajul s-a desfasurat in prima parte a lunii iulie, fiind intervievate peste 1.000 de persoane, si are o marja de eroare de +/- 3%.
Pensiile facultative, la fel de cunoscute
Potrivit sondajului, notorietatea pensiilor private facultative este ridicata, 73% dintre respondenti auzind de acest tip de pensii. Avantajele pilonului III sunt, in opinia repondentilor, acumularea (economisirea si investirea banilor) (37%), proprietatea asupra banilor (25%), siguranta (13%) si faptul ca nu se platesc impozite pentru o parte din contributii (12%).
Totusi, repondentii au si motive de teama, printre acestea, riscul investitional fiind cel mai des mentionat (40%). Faptul ca este o contributie in plus, data din salariu, este un alt dezavantaj perceput de 25% din cei care au raspuns sondajului.
8% din venituri contributie
Dorinta de a opta pentru o pensie privata facultativa este destul de scazuta, doar 28% din repondenti dorind sa opteze, in timp ce 62% nu doresc sa contribuie la pilonul III deocamdata. Cei care ar opta pentru o astfel de pensie ar fi dispusi sa contribuie, in medie, cu 8% din venituri pentru o pensie privata facultativa.
Rezultatele acestui sondaj permit CSSPP evaluarea perceptiei publicului asupra institutiei, dar si asupra sistemului de pensii private in ansamblu.
Desfasurata in perioada septembrie 2007 - ianuarie 2008, campania de informare publica a fost initiata de catre CSSPP, impreuna cu Ministerul Muncii, si a fost finantata printr-un imprumut al Bancii Mondiale.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des