Refinantarea in 2008, scumpa si grea
Data publicarii: 28-07-2008 | Finante-BanciDobanzi de doua ori mai mari decat in 2007 plus acte care costa si cateva sute de lei. Acestea sunt caracteristicile celui mai vanat credit anul acesta: imprumutul de refinantare.
De la dobanzile similare cu cele de acum trei ani, dar mult mai mari decat cele de acum un an sau doi, si pana la costurile generate de puzderia de acte, nimic nu recomanda creditul de refinantare ca o optiune corecta in acest moment. Cu toate acestea, din ce in ce mai multi romani aleg sa se refinanteze, uneori la costuri cu peste 50% mai mari decat cele ale imprumutului initial.
Motivul principal il constituie posibilitatea obtinerii unei sume de bani ceva mai mari in conditiile in care obiectul primei ipoteci constituite la banca a crescut ca valoare in cele mai multe cazuri.
Majoritatea creditelor de refinantare sunt imprumuturi de nevoi cu garantii. In cazul unor banci care insista pe promovarea acestui tip de imprumut, volumul si valoarea medie a creditelor de refinantare au crescut de cateva ori fata de 2007. Este cazul Piraeus Bank sau Bancpost unde unu din patru credite noi este de refinantare.
Procedura de refinantare e nu doar costisitoare, dar si destul de anevoioasa. Ea presupune inclusiv cateva drumuri la notar, care de cele mai multe ori nu sunt deloc ieftine. Primul pas este depunerea dosarului pentru credit ipotecar, pentru ca vorbim despre un credit garantat. Acest dosar presupune realizarea procedurilor de intabulare, dar si de evaluare a locuintei care va garanta creditul, lucruri deloc ieftine.
"Odata evaluarea facuta, urmeaza o noua vizita la notar pentru instituirea ipotecii de rangul II asupra proprietatii si, in aceeasi zi, are loc si semnarea contractului de credit si ipoteca. In functie de institutie, stingerea vechiului credit se poate face in aceeasi zi sau la scurt timp (zilele urmatoare) dupa aceea", noteaza finzoom.ro. Pasul final, care cade in grija clientului, il reprezinta o noua vizita la notar in vederea radierii ipotecii de rang I instituite in favoarea vechiului creditor. Acest lucru duce la transformarea automata a ipotecii de rang II instituite in favoarea noii institutii finantatoare in ipoteca de gradul I.
Dobanzi imense fata de 2007
Comportamentul clientilor bancari relativ la imprumuturile de refinantare pare paradoxal in contextul in care ne aflam intr-un moment cand dobanzile au atins niveluri nemaiintalnite in ultimii trei ani. Daca la euro sau franci elvetieni Dobanda Anuala Efectiva este cu 40-50% mai mare decat anul trecut, in cazul finantarilor in moneda nationala vorbim cel putin de o dublare a costurilor, ca urmare a cresterii inflatiei si, implicit, a deciziilor consecutive ale Bancii Nationale de a majora dobanda de politica monetara. La nivelul dobanzii medii (ROBOR), care este folosita si pentru calculul dobanzii variabile pentru lei, diferenta intre iulie 2007 si august 2008 este de peste 4,5%, adica de la 7,59% pe an la aproape 12% pe an pe 25 iulie 2008. De altfel, nici bancile nu recomanda acest tip de credit.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman