Noul credit loveste casele vechi
Data publicarii: 28-07-2008 | Finante-BanciPiata imobiliara va fi afectata de noile reguli de acordare a creditelor stabilite prin proiectul de regulament prezentat de Banca Nationala a Romaniei recent. Analistii imobiliari spun ca va scadea numarul de tranzactii, pentru ca vor fi mai putini cei care vor putea sa acceseze un credit ipotecar.
Noua masura va reduce cu pana la 30% suma pe care o va putea imprumuta o persoana fizica. Acest lucru se va resimti si in preturile locuintelor construite inainte de 1989, deoarece se asteapta o ieftinire a acestora. Se considera ca locuintele noi nu se vor ieftini, pentru ca au crescut preturile materialelor de constructii.
Raportul cerere-oferta se va modifica dupa ce deciziile BNR vor intra in vigoare. "Aceste masuri nu vor face altceva decat sa micsoreze cererea solvabila. In conditiile in care se aplica scenariul cel mai prost pentru a vedea daca acela care solicita creditul poate suporta creditul, acesta fie va lua un credit mai mic, fie nu-l va mai lua deloc.
Si asa piata este asa cum este, cu un numar mic de tranzactii, iar aceasta masura va face ca numarul de tranzactii sa scada", spune Ion Radu Zilisteanu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare. El mai este insa de parere ca este doar o masura tranzitorie, dar considera ca este o decizie normala a BNR. "Masurile BNR sunt normale pentru ca apara sanatatea sistemului bancar", mai spune Ion Radu Zilisteanu.
Cel mai afectat de decizia BNR va fi segmentul apartamentelor vechi. "Cred ca in cazul apartamentelor vechi preturile vor scadea cu 10% pana la sfarsitul acestui an, dar, in opinia mea, acestea ar trebui sa scada chiar mai mult pentru a putea vorbi despre o normalizare a pietei, dupa ce au crescut asa de mult in ultimii ani. Proprietarii care vor sa vanda vor fi nevoiti sa mai lase din pret.
Primele si cele mai afectate vor fi apartamentele de la periferie. In ceea ce priveste apartamentele noi, probabil va scadea ritmul de vanzare, dar asta din cauza ca poate sa aleaga dintre mai multe proiecte. Pe acest segment nu cred ca vor scadea preturile, deoarece s-au scumpit materialele de constructie", spune Calin Clinciu, director de comunicare al companiei imobiliare Euroest.
Ion Radu Zilisteanu spune ca, in ceea ce priveste preturile, se vor vedea efectele in toamna, si nu vara, considerata o perioada moarta de catre agentii imobiliari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des