AVAS a incasat peste 115.000.000 lei din privatizarile efectuate in 2008
Data publicarii: 28-07-2008 | EconomieAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incheiat in perioada primului semestru 23 contracte de vanzare-cumparare de actiuni pentru un numar de 21 societati comerciale pentru care a incasat 115.508.152, potrivit datelor furnizate de AVAS.
Potrivit datelor AVAS, din cele 23 de contracte incheiate, trei au fost pentru pachete majoritare de actiuni si 20 pentru pachete minoritare. Cele 21 de societati comerciale aveau un capital social total de 69 milioane lei si un capital social vandut de 4,5 milioane lei.
Prin planul de privatizare pentru 2008, AVAS si-a propus si a prezentat Guvernului Romaniei lansarea la privatizare, in acest an, a unui numar de 283 de societati comerciale, dintre care 61 cu capital majoritar de stat si 222 cu capital minoritar de stat.
Din cele 61 de societati comerciale la care AVAS detinea pachetul majoritar de actiuni la inceputul anului 2008, au inceput procedurile de privatizare pentru 16 societati comerciale ( Master Bucuresti, Avioane Craiova, Casstil Bucuresti, IAR Ghimbav, INAR Brasov, SPID Tg. Mures, Olimp Estival 2000 Olimp, Industrializarea Laptelui Bistrita, Cuprumin Abrud, Moldomin Moldova Noua, Iprochim Bucuresti, ISCIR - CERT Bucuresti, IOR Bucuresti, Antibiotice Iasi, ITEC Brazi si Agromec Rimetea).
Astfel, din cele 16 societati, trei au contracte de vanzare-cumparare de actiuni incheiate (Master Bucuresti, Olimp Estival 2000 Olimp, Spid Tg. Mures), trei se afla in faza negocierilor (Avioane Craiova, Iprochim Bucuresti, Agromec Rimetea), iar o societate comerciala se afla in faza primirii ofertelor pentru privatizare (IAR Ghimbav).
Pentru alte cinci societati comerciale ofertele pentru privatizare au fost retrase la solicitarea Comisiei Europene, deoarece cuprindeau posibile elemente de ajutor de stat ( INAR Brasov, Cuprumin Abrud, ISCIR - CERT Bucuresti, Antibiotice Iasi, ITEC Brazi). Totodata, pentru doua societati contractul de vanzare-cumparare nu s-a incheiat (Industrializarea Laptelui Bistrita si Casstil Bucuresti).
In cazul privatizarii societatilor comerciale cu profil de cercetare-dezvoltare ramase in portofoliul AVAS acestea vor fi relansate al privatizare dupa modificarea cadrului legislativ. Este vorba de INAR SA Brasov, ITEC SA Brazi-Prahova, ISCIR - CERT SA Bucuresti.
In privinta celor 222 de societati comerciale la care AVAS detine pachete minoritare de actiuni, 44 dintre acestea au fost oferite spre vanzare de la inceputul anului 2008, din care pentru 18 societati au fost incheiate 21 contracte vanzare-cumparare actiuni, iar pentru alte 10 societati care au fost oferite spre vanzare in intervalul 1 ianuarie -30 iunie 2008, nu s-a reusit incheierea de contracte de vanzare-cumparare actiuni din cauza interesului scazut al investitorilor.
Conform informatiilor AVAS, 16 societati sunt in prezent scoase la vanzare sau sunt in curs de publicare a anuntului de vanzare actiuni.
De asemenea, 34 societati (din care 10 societati incluse in programul pe 2008) au fost actionate in instanta pentru netransmiterea documentatiei de privatizare catre AVAS, iar 123 societati au fost identificate cu situatie patrimoniala neclara, nereguli majorare capital social cu valoarea terenurilor, din care 73 societati sunt incluse in programul pe 2008.
La inceputul anului 2008, AVAS a anuntat obiectivele privind procesul de trecere in proprietate privata. Acestea au fost stabilite in functie de portofoliul Autoritatii, in conditiile in care, la inceputul anului 2006, AVAS finalizase privatizarea a peste 90% din societatile pe care le detinea, dar preluase portofoliul OPSPI din domeniul energetic si al apararii, unde legislatia in vigoare nu permitea privatizarea.
Astfel, obiectivele stabilite de AVAS pentru anul 2008 au avut in vedere selectarea societatilor comerciale din portofoliul institutiei care pot fi oferite la privatizare, initierea procedurilor de privatizare pentru societatile din portofoliul AVAS, care fac parte din programul de privatizare, vanzarea pachetelor minoritare cotate la bursa si modificarea legislatiei in conformitate cu cerintele Comisiei Europene.
Dupa fixarea obiectivelor s-a realizat o analiza detaliata a societatilor comerciale neprivatizate din portofoliul AVAS pentru stabilirea strategiilor punctuale de privatizare/ declansare a procedurilor de lichidare, prin coroborarea situatiei lor economico-financiare cu interesul manifestat de potentialii investitori.
Societatile minoritare au fost selectate in functie de valoarea de piata, rapiditatea estimata pentru finalizarea contractului de privatizare si volumul tranzactiilor din ultimele sase luni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului