Cele mai generoase depozite in euro
Data publicarii: 26-07-2008 | Finante-BanciFoamea de noi resurse pentru creditare determina bancile locale sa supraliciteze pe segmentul de economisire: 10 banci platesc dobanzi de minimum 5% pentru depozitele la 12 luni, noteaza Romania Libera.
Desi dobanzile in lei sunt acum de doua ori mai mari, economisirea in euro se adreseaza celor care nu vor sa doarma cu frica unui derapaj macroeconomic, reflectat in cursul de schimb.
Plutonul este deschis de Banca Romaneasca si Banca Transilvania, unde obtineti o dobanda de 5,75% pentru un plasament cu o maturitate de 12 luni. Departajarea se face insa la nivelul comisioanelor, unde Banca Transilvania opreste 0,4% la retragerea de numerar, iar Banca Romaneasca nu percepe comision daca rascumpararea se face la scadenta (0,5% in caz contrar). Administrarea lunara a contului curent (din pacate, nu puteti deschide depozitul la termen fara un cont curent) va costa insa mai mult la Banca Romaneasca (0,35 euro pe luna, adica 4,2 euro intr-un an), acest serviciu fiind gratuit la Banca Transilvania, ce ia totusi o taxa de 3 lei la deschiderea contului, "artificiu" inexistent la Banca Romaneasca.
Trei banci vin la egalitate (in ceea ce priveste randamentele - 5,5% pe an), pe a treia treapta a podiumului. ATE Bank (depozitul Sparta) are in plus argumentul lipsei comisioanelor: banca nu va baga mana in buzunar nici la deschiderea contului, nici pentru administrarea contului curent sau pentru retragerile de numerar, indiferent de momentul in care se produc acestea. RIB nu ia comision daca retragerile de numerar se fac la scadenta, dar percepe 3 lei pentru deschiderea contului; Bancpost (depozitul Prim) este mai ieftina la deschiderea contului (1,5 lei), dar ia 0,5% la retragerile de numerar. Cu dobanda de 5,25% concureaza Pro Credit Bank (Depozitul Clasic) si Piraeus (depozitul Star - atentie, suma minima pentru constituire este aproape de valoarea luata in calcul de noi, adica 4.000 euro!).
Piraeus Bank nu percepe comisioane de nici un fel, in timp ce Pro Credit va ia 0,5% la retragerile de numerar (cu exceptia situatiilor in care banii sunt retrasi la mai putin de 5 zile de la scadenta, cand comisionul e 0%). Piraeus Bank mai apare o data in clasament si pe palierul de 5,1% (depozitul Gold), alte 3 banci oferind dobanzi fixe de 5% (Carpatica, Garanti si Credit Europe Bank). Printre cele mai zgarcite banci cu deponentii in euro regasim ABN AMRO (dobanda de 1,3%), Raiffeisen Bank (2,5-2,6%), CEC (3,25%) sau BRD (depozit la termen, transa Standard).
De ce ati economisi insa in euro cand randamentele la lei sunt cel putin duble? Daca excludem scenarii mai pesimiste, conform carora economia Romaniei ar putea repeta socul din Lituania, Letonia, Estonia (cresterea economica s-a topit, iar inflatia a explodat, cele 3 economii fiind bazate, la randul lor, pe consum si functionand cu deficite de cont curent mari), fapt ce s-ar reflecta si la nivelul cursului de schimb (prin deprecierea monedei nationale), pastrarea banilor in euro se justifica si in cazul unei tranzactii imobiliare viitoare sau al operatiunilor de comert exterior.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des