Casa de 50.000 de euro se construieste in jumatate de an

Data publicarii: 24-07-2008 | Imobiliare

Cei care vor sa isi construiasca o casa trebuie sa se inarmeze cu rabdare. Cam cinci luni, fara a lua in calcul utilitatile, poate sa dureze constructia unei case cu o suprafata de 100 de metri patrati, la cheie, cu tot cu finisaje, la care sa lucreze o echipa de sase-sapte oameni, noteaza Cotidianul. Dupa acest timp, proprietarul trebuie sa aleaga doar mobila. "O casa cu P+1, cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati construiti, impartita in 50 mp parter, plus 50 de metri patrati etajul, se poate ridica aproximativ in doua luni si jumatate, in faza de rosu", a spus Ciprian Ana, administratorul unei firme de constructii.

Pentru a se ajunge cu constructia in faza de rosu inseamna sa se faca fundatia, sa se ridice peretii si sa se construiasca acoperisul, partea lemnoasa, cu tot cu invelitoare. Partea de finisaje, care aduce constructia la cheie, mai dureaza aproximativ 60 de zile, iar proprietarii trebuie sa stie ca aceasta etapa va fi mai costisitoare decat faza de rosu.

"Pentru ca locuinta sa fie gata la cheie trebuie tencuita, gletuita, atat la exterior, cat si la interior, trebuie montata faianta, gresia, geamuri, usi interioare, precum si instalatiile de curent si cea sanitara", a spus Gheorghe Doholici, inginer constructor. Instalatia sanitara presupune montarea vasului de WC, a chiuvetei, a cazii, precum si a instalatiilor din bucatarie. "Aducerea unei constructii de 100 de metri patrati construiti de la faza de rosu in faza la cheie dureaza aproximativ doua luni, iar costurile se ridica aproximativ la 55% din pretul final al casei", a amintit Ciprian Ana.

In constructia unei case, cel mai mult timp se pierde la betoane. Dupa ce a fost sapata groapa, se toarna fundatia care trebuie lasata cam 10-12 zile sa se usuce, dupa care se pot zidi peretii. "Un zidar bun ridica maximum 10 metri patrati de perete pe zi. Aproximativ trei metri cubi de caramizi", a amintit Ciprian Ana. La fel, foarte mult dureaza decofrarea planseului, care separa parterul de etaj si centura de siguranta a casei peste care se monteaza sarpanta. Planseul trebuie lasat in cofrag timp de 21 de zile, dupa care se poate lucra pe el fara probleme. Centura de siguranta trebuie lasata cel putin o saptamana.

"Daca centura nu este bine uscata, lemnul care se foloseste la constructia acoperisului va atrage umezeala, lucru care nu este bun deloc", a precizat Ciprian Ana. La finisaje, tencuiala trebuie lasata cateva zile dupa care se poate gletui. La fel, gletul trebuie bine uscat, dupa care se poate slefui.

"Daca gletul nu este bine uscat, vopseaua lavabila se va coji de pe perete", a adaugat Ciprian Ana. Instalatia electrica, asemenea celei sanitare necesita timp pentru ca se lucreaza cu multe fire, respectiv tevi, si dureaza cel putin o saptamana. Timp se pierde si cu aducerea utilitatilor in casa. "Nu se poate spune in cat timp casa va beneficia de utilitati, pentru ca proprietarul se ocupa de acestea", a spus Ciprian Ana.

500 de euro metrul patrat de casa finisata

Costurile unei constructii la rosu se ridica la aproximativ 250 de euro metrul patrat construit. "Pentru o casa finisata la cheie, pretul pleaca de la 500 de euro metrul patrat, plus TVA, in functie de finisaje. La acest pret casa va beneficia de finisaje medii, nici ieftine, dar nici cele mai scumpe", a mai spus Ciprian Ana.

Variante pentru acoperis

Cea mai ieftina optiune pentru sarpanta este cea din lemn, in timp ce betonul face acoperisul cel mai rezistent. Sarpanta (scheletul pe care se monteaza invelitoarea) este structura care inchide casa si o fereste de intemperii, un element foarte important in constructie.

Pentru o casa cu o suprafata de aproximativ 100 de metri patrati, daca se apeleaza la solutia din lemn, proprietarul va plati intre 25 si 50 de euro metrul patrat, cu tot cu manopera, in functie de complexitatea lucrarii. Potrivit lui Gheorghe Doholici, acoperisul din metal costa aproximativ 80 de euro metrul patrat, iar pretul include atat materialul, cat si manopera. "Lemnul este un material traditional, dar sarpanta din metal este potrivita la constructiile cu cadre din metal", a spus Ciprian Ana.

Potrivit constructorilor, chiar daca nu o recomanda, cea mai rezistenta este sarpanta din beton. Pretul unei sarpante din beton este asemanator cu cel al uneia din metal, aproximativ 80 de euro pentru metrul patrat de suprafata acoperita. "Daca proprietarul doreste o astfel de sarpanta, constructia trebuie sa fie din cadre de beton armat", a amintit Ciprian Ana. Constructia din cadre de beton este aceea in care caramida, fie BCA sau BCU, este folosita doar ca umplutura a peretilor din beton.

Cotidianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: