Moscova - noul pol al miliardarilor
Data publicarii: 23-07-2008 | InternationalSe spune ca, astazi, nicaieri opulenta nu e la ea acasa ca in Moscova, noteaza Gandul. E plin pe strazile capitalei ruse de boutiq-urile marilor case de moda, pe care consoartele miliardarilor le golesc cat ai clipi, sau de masini ce costa o avere. Noul trend la Moscova e sa fii bogat si s-o arati! Nici nu e de mirare de vreme ce capitala Rusiei a devenit orasul in care locuiesc cei mai multi miliardari ai planetei. Cu toate acestea, putine dintre marile vedete ale business-ului mondial vin de la Moscova...
In vreme ce Londra si New York si-au disputat multa vreme suprematia asupra celor mai multi rezidenti miliardari, Moscova vine tare din urma si se instaleaza direct pe primul loc in topul oraselor populate de oameni bogati, datorita dezvoltarii, in ultimii ani, a afacerilor in domeniul petrolier si al metalelor. Astazi, capitala Rusiei are 74 de miliardari in dolari, mai multi decat oricare alt oras al lumii, cu un salt urias din 2002 incoace, cand aici nu existau decat 5 miliardari. Doi dintre cei mai faimosi bogati ai Rusiei de astazi sunt Oleg Deripaska (28 miliarde USD, locul 9 in topul Forbes al celor mai bogati oameni ai lumii) si Roman Abramovich (locul 15 in acelasi top Forbes), cunoscut in special ca patron al clubului de fotbal Chelsea.
Pe locul 2 in topul oraselor miliardarilor se afla New York-ul, care, cu 71 de miliardari, isi pierde pozitia de lider pentru prima oara in ultimul deceniu. Cu toate acestea, metrolopa americana ramane populata de cativa dintre cei mai priceputi lideri de business ai lumii - de la mogulul media Rupert Murdoch, la marele specialist in real estate Donald Trump. Iar spre deosebire de Moscova, intr-un un oras ca New York se spune ca ai intr-adevar nevoie de foarte multi bani ca sa te simti bogat. O cina la un restaurant cotat cu stele Michelin costa in jur de 550 USD de persoana, in vreme ce o vizita la celebrul hair-stylist Sally Hershberger iti scoate din buzunar 800 USD.
3. Londra, U.K.
Datorita puterii lirei sterline, capitala Angliei a fost mereu aglomerata de miliardari in dolari. Astazi, Londra are 36 de astfel de rezidenti. Printre acestia - magnatul media si al liniilor aeriene Richard Branson, fabricantul de imbracaminte Philip Green si baronul otelului Lakshmi Mittal (locul 4 in topul celor mai bogati oameni ai planetei si cel mai bogat locuitor al Europei). Londra a ramas unul dintre cele mai scumpe orase ale lumii - o casa de dimensiunii medii in costisitoarea zona Belgravia ajungand la cateva zeci de milioane USD.
4. Istanbul, Turcia
Pozitia geografica a tarii a facut ca Istanbulul sa devina o destinatie atractiva atat pentru oamenii obisnuiti, cat si pentru cei 34 de miliardari care locuiesc aici. Cu 4,3 miliarde USD, specialistul in comunicatii Mehmet Emin Karamehmet este cel mai bogat rezident turc. Ceilalti 33 au facut bani, in general, din afaceri in domeniile bancar si al telefoniei mobile. Cu toate ca Istanbul intra in topul oraselor populate de miliardari, nu trebuie sa cheltuiesti o avere sa te bucuri de privelistea orasului. Dar asta numai in cazul unui rezident. Ca turist cu pretentii, doua nopti la faimosul Ciragan Kempinski Istanbul te costa 10.000 USD.
5. Hong Kong
Fosta colonie britanica are cel mai mare numar de miliardari din Asia - 30. Datorita inexistentei unui sistem al taxei pe profit, Hong Kong-ul a devenit un tentant centru al afacerilor. Cel mai bogat rezident este Li Ka-shing, proprietarul gigantului de telecomunicatii Hutchison Whampoa, cu o avere estimata la 26.5 miliarde USD. In top mai figureaza si fiul acestuia, Richard, implicat in afaceri imobiliare, care, in 2006, tranzactiona cel mai costisitor teren din Tokyo, pentru suma de 1.7 miliarde USD.
6. Los Angeles, California
Deloc surprinzator, in acest loc plin de stalucire bani se fac in toate domeniile - de la show-business, prin regizorul Steven Spielberg, la industria auto sau cea a turismului, prin Kirk Kerkorian (locul 41 in topul Forbes bogatii planetei). Los Angeles-ul are in total 24 de miliardari.
7. Mumbai, India
Chiar daca cel mai bogat indian Lakshmi Mittal locuieste la Londra, raman suficienti pentru ca Mumbaiul sa prinda un loc in top 10. Lista de 20 de miliardari e deschisa de fratii Mukesh si Anil Ambani. Primul, cu o avere de 43 miliarde, declarata in martie, anul acesta, a facut public faptul ca isi construieste o casa de 2 miliarde USD.
8. San Francisco, California
In acest oras cu 19 miliardari traiesc fondatorul Google - Larry Page, cel al gigantului audio Dolby Labs - Ray Dolby, sau al ccompaniei Facebook - Mark Zuckerberg.
9. Dallas, Texas
Bosii petrolului T. Boone Pickens si Ray Lee Hunt deschid lista celor 15 miliardari ai Dallas-ului, dar aici au facut avere si oameni de afaceri din alte sectoare. Cazul detinatorului Mavericks - Mark Cuban sau al boss-ului de la Top Chef's - Tom Colicchio. La fel si maestrul sushi, Nobu Matsuhisa, care a facut ca Dallasul sa devina faimos pentru specialitatile sale culinare.
10. Tokyo, Japonia
In 1987, Tokyo era orasul celui mai bogat om al lumii - liderul real estate-ului Yoshiaki Tsutsumi. In 2002, Tokyo a ajuns pe locul 3 in topul oraselor cu cei mai multi miliardari, pentru ca incet-incet numarul acestora sa scada la 15. Cea mai proeminenta figura a business-ului din Tokyo este Masayoshi Son, fondatorul SoftBank. La fel de cunoscut este si Nobutada Saji, boss-ul gigantului de bauturi Suntory.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului