Factura la incalzire creste cu 20%
Data publicarii: 23-07-2008 | EconomieApa calda se va scumpi, incepand cu aceasta vara, iar din iarna romanii care primesc caldura de la sistemul centralizat vor fi nevoiti sa achite facturi cu pana la 20% mai mari. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a anuntat ca energia termica produsa in regim de cogenerare (adica, simultan cu producerea energiei electrice) se va scumpi in medie cu 9%, se arata intr-o analiza "Capital".
Potrivit ANRE, modificarea va avea loc incepand cu luna iulie. Cele mai mici scumpiri vor fi de 5%, iar cele mai mari poveri pe umerii consumatorilor vor depasi 20% din pretul actual. Ultimele majorari de preturi in acest domeniu au fost aprobate la inceputul anului trecut. Cresterile de preturi aprobate recent au fost necesare din cauza scumpirii explozive a combustibililor, spun cei responsabili.
Bucuresti, Suceava si Targoviste sunt cateva dintre orasele unde au fost deja aprobate scumpiri care depasesc 10%.
Potrivit unui clasament realizat de "Capital", cea mai scumpa caldura din Romania este produsa de RADET Constanta, ajungand la 519 lei gigacaloria. Aceasta este urmata de Dalkia Alba-Iulia (512 lei), Acvacalor Brad (462 de lei) si GO SA Gheorgheni (451 de lei).
Elcen, ineficienta fara noi investitii
In Capitala a fost aprobata o crestere cu 11,2% a tarifelor Electrocentrale (Elcen). Guvernul urmeaza sa selecteze o firma de audit care va verifica structura costurilor si va cauta solutii pentru diminuarea cheltuielilor. Elcen livreaza energie termica catre RADET, care o transporta si o distribuie la consumatori. Din cauza datoriilor istorice in valoare de 700 de milioane de lei pe care le avea din 1996 catre Elcen, conturile RADET au fost blocate, iar bucurestenii riscau sa ramana fara apa calda in plina vara.
Elcen ar trebui sa treaca in subordinea Primariei Capitalei si sa fie concesionata unor firme private pentru retehnologizare, considera Jean Constantinescu, presedintele Institutului Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE). Potrivit acestuia, costurile producerii energiei sunt foarte mari la Elcen, iar randamentul este foarte mic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des