Brokerii cer incetarea autofinantarii CNVM si trecerea la statutul de institutie publica
Data publicarii: 23-07-2008 | Finante-BanciAsociatia Brokerilor cere, intr-un comunicat publicat marti, incetarea autofinantarii CNVM, suspendarea comisionului de 0,08% la tranzactiile pe piata de capital si finantarea de la stat a institutiei, pentru garantarea independentei, prevenirea abuzurilor si incurajarea plasamentelor pe Bursa.
"Asociatia Brokerilor sustine necesitatea trecerii de urgenta a CNVM de la actualul sistem de autofinantare, in baza unor reguli proprii, la statutul de institutie publica, cu finantare de la bugetul statului, pe baza unui proiect de venituri si cheltuieli bine fundamentat, al carui mod de indeplinire sa fie, in mod firesc, controlat de reprezentantii statului", se spune in comunicat.
Propunerea Asociatiei Brokerilor a venit ca reactie la informatiile prezentate recent in mass media, privind salariile foarte mari pe care le primesc angajatii Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM).
Asociatia Brokerilor mentioneaza ca, desi CNVM se autofinanteaza din banii investitorilor si cei ai institutiilor pietei de capital, acestia nu au nici un cuvant de spus asupra modului in care se cheltuiesc banii, lucru care duce la abuzuri.
Autorii comunicatului aduc in sprijinul demersului lor reglementarile europene, care cer ca supraveghetorii pietelor de capital sa fie institutii publice, finantate de catre stat.
"Conform Directivei Uniunii Europene privind pietele de capital (MiFID), autoritatile competente din fiecare stat membru trebuie sa fie institutii publice, ca o garantie a independentei acestora fata de participantii la piata, statului revenindu-i obligatia de a asigura finantarea necesara", se precizeaza in comunicat.
De asemenea, brokerii cer suspendarea de urgenta a comisionului de 0,08% perceput de catre CNVM pentru tranzactiile pe Bursa, pentru a incuraja prezenta investitorilor pe piata de capital, in contextul crizei financiare mondiale.
Comisioanele CNVM, o povara pentru dezvoltarea bursei
"Asociatia Brokerilor detine un studiu efectuat de o institutie independenta asupra costurilor induse de catre CNVM in cheltuilelile intermediarilor, care confirma faptul ca modul si cuantumul prin care CNVM se finanteaza reprezinta o povara asupra dezvoltarii pietei romanesti de capital", se mai arata in comunicatul Asociatiei Brokerilor.
Asociatia Brokerilor mai solicita Ministerului Finantelor Publice sa reduca impozitul pe profitul obtinut pe piata de capital, de la 16%, la o cota unica de 1%, pentru o perioada de cel putin trei ani, pentru atragerea banilor catre piata de capital si finantarea economiei prin intermediul Bursei de Valori.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii