Un manager de fond mutual castiga pana la 8000 de euro lunar
Data publicarii: 22-07-2008 | HR/CariereUn manager de fonduri mutuale are un salariu intre 2.000 si 5.000 de euro lunar, la care se adauga bonusurile de performanta, potrivit informatiilor oferite de mai multi administratori de fonduri de pe piata locala. Pe pietele internationale, managerii fondurilor de investitii sunt printre executivii cel mai bine platiti, veniturile acestora putand ajunge chiar la ordinul miliardelor de dolari.
Piata romaneasca a fondurilor mutuale este insa extrem de mica, avand active de pana la 250 milioane de euro. Dincolo de salariul fix, venitul anual al unui manager de fond mutual include si un bonus, care depinde, in principal, de performanta fondului pe care-l administreaza. Acest bonus este, in general, in jurul a 30% din salariu, dar, potrivit administratorilor de pe piata, poate ajunge si la un plus de 50%. "Salariile din industria fondurilor mutuale depind de experienta pe care managerii de fond o au, dar si de structura organizatorica a companiei. In Romania, un manager de fond de actiuni, de exemplu, castiga mai mult decat managerul unui fond care investeste in instrumente cu venit fix", a declarat Florin Dolea, director executiv al Pioneer Asset Management.
Salariul fix lunar pleaca, in general, de la 2.000 de euro, dar poate fi si de 1.000 de euro, diferentele aparand si in cazul in care este vorba despre managerul de la o societate de administrare a investitiilor independenta sau de la una care face parte dintr-un grup financiar.
Anul trecut, de exemplu, Cosmin Paunescu, fostul director general la KD Investments, a incasat un salariu lunar de circa 2.500 de euro, castigul pe care acesta l-a incasat pana in luna august ajungand la 53.489 de lei (circa 16.000 de euro), conform declaratiei de avere a acestuia, postata pe site-ul Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.
"Salariul unui director general la o societate independenta este de circa 1.000 de euro lunar, la care se adauga, la finalul anului, un bonus de performanta in functie de gradul de incadrare in obiectivele stabilite la inceputul anului. Nu numai pe o piata in scadere, cum este in acest an, ci in general, mi se pare corect ca acesta sa fie retribuit in functie de performante" a precizat Ilie Cenan, directorul general al societatii de administrare a investitiilor (SAI) Globinvest.
"Daca tinem cont si de acel bonus, venitul lui poate ajunge la 5.000-6.000 de euro echivalent pe luna", a adaugat Cenan.
Potrivit acestuia, bonusul este legat atat de profitul pe care-l obtine societatea, cat si de rentabilitatea pe care o au fondurile administrate.
Pe de alta parte, alti manageri de pe aceasta piata spun ca o parte mai mare in venitul anual continua sa-l detina componenta fixa.
"Salariul unui manager de fond variaza intre 2.000 si 5.000 de euro lunar, la care se mai adauga si bonusuri in functie de performanta. Bonusurile de pe piata noastra nu sunt foarte mari, unele companii preferand sa dea salarii mai mari si bonusuri mai mici", a declarat pentru Business Standard managerul unei SAI, parte dintr-un grup financiar.
Potrivit managerilor de fonduri de investitii, bonusurile lunare ajung pana la circa 50% din salariul net, in acest caz castigul unui manager de fond ajungand la circa 8.000 de euro lunar.
"Bonusurile pe care le primesc managerii de fonduri nu sunt intotdeauna spectaculoase, pentru ca depind de anumite criterii de performanta. La noi nu se pune accent exclusiv pe randament, ci se ia in considerare consistenta in timp a randamentului. In plus, evaluam randamentul obtinut prin comparatie cu un indice de referinta si cu media pietei. As putea spune ca bonusul ajunge la circa 30% din salariul net", a mai spus Dolea.
Cei mai multi administratori spun ca obiectivele de performanta se raporteaza la randamentul fondului, putand fi vorba fie despre o raportare a acestuia la un indice, la o combinatie de indici sau poate fi chiar in valoare absoluta.
Un alt criteriu care se are in vedere in stabilirea salariilor pe aceasta piata este experienta, inclusiv in ceea ce priveste cunoasterea mai multor tipuri de instrumente financiare. "Nu stiu daca e semnificativ volumul activelor pe care acel fond il administreaza. Cred ca mai importanta este complexitatea operatiunilor, daca sunt fonduri care activeaza pe toate segmentele sau doar pe unul", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari SAI-uri de pe piata.
"Evident, depinde de cunoasterea mai multor tipuri de instrumente financiare, de piete unde sa se poata investi", a declarat directorul uneia dintre cele mai mari SAI-uri de pe piata locala.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii