Romanii prefera angajatorii locali celor straini
Data publicarii: 21-07-2008 | HR/CarierePeste o treime dintre romani ar prefera sa lucreze intr-o companie locala, fata de doar 19% care ar alege sa fie angajatii unei firme straine in Romania, arata un sondaj efectuat in tarile central si est-europene de Bank Austria, membra a grupului Unicredit.
Astfel, intrebati care ar fi solutia optima pentru cariera profesionala, in urmatorii ani, 34% dintre romanii intrebati ar prefera un angajator local.
"Barometrul Atitudinal" realizat de Bank Austria este un studiu efectuat pe un esantion de 15.000 de persoane, din 15 tari - 14 din Europa Centrala si de Est si Austria.
La polul opus se situeaza polonezii, care sunt singurii din regiune care ar dori, in numar mai mare, un angajator strain (39%), in detrimentul unuia local (19%).
Turcii agreeaza, in egala masura (cate 18%), un angajator strain si unul local, iar cei mai reticenti la ideea de a lucra pentru o companie straina sunt ucrainenii.
Astfel, doar 9% dintre ei ar prefera un angajator strain, in timp ce 49% din ucrainenii intrebati spun ca s-ar vedea mai degarba lucrand pentru o firma locala.
Potrivit aceluiasi sondaj, 13% dintre romanii intrebati ar prefera sa ajunga sa lucreze in strainatate, fata de 15% dintre slovaci si maghiari si doar 4% dintre kazahi, respectiv 5% dintre austrieci.
Pe de alta parte, pe esantionul de tineri, cu varste de pana la 30 de ani, 20% dintre romani au raspuns ca ar vrea sa mearga sa munceasca peste granitele tarii.
In privinta initiativelor antreprenoriale, romanii se situeaza, in regiune, la mijlocul clasamentului. Astfel, 17% dintre romanii intrebati ar dori sa isi conduca propria afacere, fata de 38% dintre turci si doar 6% dintre bosniaci, respectiv 8% dintre ucraineni.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman