Infiintarea companiei energetice nationale contravine normelor europene
Data publicarii: 21-07-2008 | EconomieInfiintarea companiei energetice nationale contravine normelor europene a declarat presedintele Institutului National Roman pentru Studiul Amenajarii si Folosirii Surselor de Energie (IRE), Jean Constantinescu.
"Comisia Europeana a acceptat intentia Romaniei de infiinta o companie nationala (de stat), dar a atentionat asupra respectarii legilor concurentei. S-au dat si unele criterii. Daca este holding, compania trebuie sa cuprinda cel mult 45% din actualele capacitati de productie. In caz contrar, maximul admis in proprietatea statului este de 25% din piata nationala. In Romania, numai Hidroelectrica singura detine 40% din capacitatea de productie a sectorului. Oricum, Guvernul a primit semnale clare ca trebuie sa deblocheze privatizarile, a declarat presedintele IRE.
Acesta a subliniat ca majoritatea tarilor UE au separat deja activitatile, care erau integrate inainte de 1990, iar faptul ca Potrivit lui Jean Constantinescu, Guvernul se foloseste de exemplele Frantei, Cehiei sau Germanie, care nu sunt relevente deorece aceste tari se afla in confilict pe aceasta tema cu UE. "Cele trei tari europene citate sunt minoritare, in conflict deschis cu UE din anul 1996, de cand a intrat in vigoare prima Directiva UE a pietei energiei electrice, si nu sunt exonerate de obligatia de a separa retelele si de a diminua companiile de energie electrica", a declarat presedintele IRE.
Acesta a precizat ca spre deosebire de Romania, aceste tari nu se confrunta cu lipsa fondurilor de investitii din sector deoarece au dezvoltat deja sisteme ale energiei electrice moderne si profitabile. "In Franta, 96% din productia de energie electrica este nucleara si hidroelectrica. Cu toate acestea, nu se poate spune ca in prezent consumatorii francezi se bucura de cele mai bune preturi si servicii de pe continent. (...) Germania, cu patru mari societati integrate, nici una in pozitie dominanta, si sute de societati mici, pare acum hotarata sa separe retelele si sa se alinieze politicii UE. Cehia a putut sa motiveze compania CEZ prin ponderea capacitatii de interconectare in consumul total al tarii, mai ridicata decat media europeana, competitorii puternici din tarile vecine avand acces efectiv pe piata interna, si prin faptul ca CEZ este deja privatizata in proportie de 40%. Nu este cazul Romaniei, care nu a privatizat nimic in sectorul generarii de energie si care dispune de o capacitate de interconexiune sub 10% din consumul intern", a mai spus Constantinescu.
Potrivit presedintelui IRE, infiintarea unei companii integrate va afecta in primul rand consumatorul, care va suporta un pret mai mare, dictat de compania dominanta, apoi privatizarea ELCEN, a CET-urilor sau a complexurilor care vor deveni neinteresante pentru potentialii investitori deoare ce nu vor putea concura cu o companie dominanta care "in realitate va detine o pondere de 80% din piata".
"Compania integrata este prezentata ca un panaceu pentru dezvoltarea economica, cand de fapt se urmareste controlul pietei energiei si al privatizarilor de hidrocentrale mari", a adaugat Jean Constantinescu.
Acesta a adaugat ca Romania, pentru a deveni un jucator important pe piata energie din sud-estul Europei, asa cum se doreste, trebui sa investeasca masiv in retehnologizarea si modernizarea capacitatilor de productie. "Romania foloseste de doua ori mai mult gaz decat tarile vestice pentru a produce aceeasi cantitate de energie", a declarat Constantinescu.
Acesta a subliniat ca retehnologizarea si modernizarea acestor capacitati poate fi facute numai de catre investitori strategici.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman