Depozitul in lei, solutia pentru agonisire
Data publicarii: 21-07-2008 | Finante-BanciPrincipalele alternative, fondurile mutuale, trec printr-o perioada dificila din cauza crizei financiare internationale. Si pentru investitii, posibilitatile sunt limitate.
Depozitele in lei sunt cele mai bune instrumente de economisire in acest moment, sustine profesorul universitar Daniel Daianu, fost ministru al finantelor. "Depozitele in lei sunt cele mai atractive in acest moment. Dobanzile sunt peste rata inflatiei, care oricum se va domoli spre sfarsitul anului. Eu nu le recomand romanilor sa economiseasca prin mecanismele pietei de capital autohtone (fonduri mutuale - n.r.) deoarece aceasta este lipsita deocamdata de adancime", a declarat Daniel Daianu pentru EVZ.
Romanii care au bani in plus, pe care doresc sa-i puna "la lucru", nu sa-i tina la saltea, au doua variante: sa-i economiseasca sau sa-i investeasca. In tara noastra, mecanismele de economisire sunt destul de putine. Este vorba de depozitele bancare, plasamentele in fonduri mutuale sau in titluri de stat si obligatiuni. Dobanzi bune la depozite sunt cele de peste 10%.
Bancpost ofera o dobanda de 10,5%, dar pentru minimum 5.000 de lei. Pentru depuneri intre 500 si 1.000 de lei, banca plateste o dobanda de 7,3%. Un alt exemplu este Credit Europe Bank care plateste o dobanda de 10% la depunerile in moneda nationala pe 12 luni, fara a impune un plafon mai mare decat cel pe care il practica la constituirea unui depozit la termen - 300 de lei.
Anul acesta, cel mai performant fond mutual este BCR Obligatiuni, care a inregistrat in 2008 o crestere a valorii unitatii de fond de 5,95%. La polul opus, cea mai slaba performanta a inregistrat- o fondul de actiuni Napoca, administrat de SAI Globinvest. Este vorba de o scadere a unitatilor de fond cu 50,72%.
Parghiile investitorilor sunt putine
Nici la capitolul investitii nu stam prea bine. Romanii, in special cei cu venituri medii, au un numar redus de instrumente in care sa-si plaseze banii. In ultimii ani, majoritatea celor care au avut "excedente" bugetare au investit in imobiliare. O parte dintre ei, cu o cultura investitionala mai dezvoltata, au plasat bani si pe piata de capital, in instrumente financiare la Bursa de la Bucuresti sau la cea din Sibiu.
In aceste momente, BVB trece prin momente foarte dificile. Anul acesta, indicele compozit al pietei, BET-C, care urmareste evolutia generala a pietei, a pierdut 53%. "Bursa romaneasca a crescut in ultimii ani deoarece pe pietele externe a existat multa lichiditate care trebuia plasata undeva. Acesti bani au fost ghidati spre pietele emergente, precum Romania sau Polonia", a spus Daianu. Acum, cand lumea este in plina criza financiara, investitorii straini, atat de necesari BVB, s-au retras, iar consecintele sunt evidente.
"Noi nu avem investitori autohtoni care sa compenseze lipsa strainilor pe bursa. Pe deasupra, multi dintre investitorii romani nu prea au lichiditati", a adaugat Daianu. Presedintele BRD, Patrick Gelin, a mers zilele trecute mult mai departe, facand o declaratie- soc. El a spus ca Bursa de la Bucuresti este "cvasi-muribunda" si ca BVB a ajuns in aceasta situatie pentru ca, pana acum, a trait doar din iluzii si pe spinarea investitorilor straini. Daianu considera ca BVB nu este muribunda, este un organism viu, care trece acum prin momente dificile. E posibil ca investitorii straini sa astepte sa vada unde este fundul "gropii" pentru a reincepe sa investeasca la noi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman