10 sfaturi pentru ca masina sa consume mai putin
Data publicarii: 19-07-2008 | AutoPreturile carburantilor au ajuns la cele mai ridicate niveluri din istorie, alimentate de criza petroliera. In aceste conditii, reducerea consumului de benzina sau motorina a devenit mai importanta ca oricand pentru soferi. Departamentul Energiei din Statele Unite a elaborat un set de recomandari care, daca sunt respectate, pot aduce economii serioase. Iata 10 sfaturi despre cum se poate conduce masina cu cat mai putin combustibil:
1. Conduceti inteligent - condusul agresiv (viteza mare, accelerare rapida si frana brusca) face risipa de combustibil. Estimarile specialistilor arata ca in acest caz consumul poate creste cu pana la 30% pe autostrazi si cu pana la 5% in oras.
2. Respectati limita de viteza a masinii - desi fiecare masina isi atinge consumul optim de combustibil la o anumita viteza, s-a observat ca de la 100 km/h in sus consumul creste.
3. Eliminati greutatea in exces - evitati sa pastrati in portbagaj obiecte de care nu aveti nevoie, in special cu greutate mare. La fiecare 50 kg in plus, consumul creste cu 2%, reiese din studiile efectuate.
4. Evitati incalzirea excesiva a motorului - chiar si in timpul iernii, un minut este suficient pentru a incalzi motorul, orice minut in plus fiind o risipa de combustibil. Daca trebuie sa asteptati cateva minute in parcare, repornirea motorului consuma mai putin decat stationarea cu motorul pornit.
5. Folositi aerul conditionat in mod rational - daca in oras este recomandat sa mergeti cu geamurile deschise pentru ca masina sa consume mai putin, in afara orasului este mai eficient sa porniti aerul conditionat si sa inchideti geamurile, deoarece se reduce frecarea masinii cu aerul.
6. Conduceti cu motorul putin turat - pentru masinile cu transmisie manuala este recomandata folosirea unei trepte superioare de viteza si schimbarea treptelor la o turatie cat mai mica.
7. Mentineti rotile umflate conform specificatiilor producatorului - umflarea acestora la maximul admis in cartea tehnica a autoturismului va asigura un consum minim de combustibil.
8. Verificati si inlocuiti filtrele de aer regulat - schimbarea unui filtru uzat poate imbunatati consumul cu pana la 10%. In plus, nu numai ca economisiti combustibil, dar noul filtru va proteja si motorul mai bine impotriva impuritatilor.
9. Efectuati reviziile periodice la timp - verificarile recomandate de producator imbunatatesc atat performanta masinii, cat si consumul de benzina. In acest fel se evita consumul excesiv de combustibil cauzat de probleme diverse.
10. Combinati mai multe drumuri intr-unul singur - planificati traseul dinainte, astfel incat sa nu fiti nevoit sa faceti ocoluri sau va intoarceti pe traseu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii