Agentiile imobiliare vor o reglementare a intermedierilor din acest domeniu
Data publicarii: 18-07-2008 | ImobiliareAsociatiile agentiilor imobiliare solicita reglementarea activitatii intermediarilor in tranzactiile imobiliare si critica proiectul de lege elaborat in acest sens de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului, a declarat, vineri, vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare.
"Avem nevoie de legislatie deoarece este un domeniu foarte vast in care opereaza actori foarte mici. Daca luam in calcul si entitatile care nu raporteaza date despre activitatea lor, cred ca am avea cel mai mare numar de entitati raportoare", a precizat vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Cristian Daniel Clenciu, cu ocazia unui seminar despre prevenirea si combaterea spalarii banilor.
El a explicat ca, in afara agentiilor imobiliare, exista si entitati din alte domenii de activitate care fac intermedieri similare de tranzactii imobiliare, precum cabinetele de avocatura, notariatele sau chiar societatile de constructii. In urma unei reglementari, acestia nu ar mai putea desfasura astfel de activitati, decat potrivit legii.
Referitor la proiectul de lege propus de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Clenciu a spus ca i se pare neadaptat la conditiile din piata, pentru ca desi aduce unele modificari, necesita, in continuare, multe imbunatatiri.
"De exemplu, se incearca dirijarea capitolelor de educare pentru formarea agentilor imobiliari catre agentii si, defapt, acest lucru tine de Ministerul Educatiei", sustine Clenciu.
El a adaugat ca "proiectul ANPC, desi e o lege proasta, e un prim pas spre reglementarea sectorului", iar asociatiile profesionale iau in calcul infiintarea, daca va fi necesar, a unei comisii de supraveghere pentru domeniul imobiliar.
O alternativa pentru reglementarea activitatii in domeniul imobiliar ar fi proiectul elaborat la nivel european referitor la standardele activitatii imobiliare.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des