Creditele la minut, o camatarie legala

Data publicarii: 18-07-2008 | Finante-Banci

Atentie la imprumuturile la domiciliu! Tot mai multi romani cu venituri mici cad in plasa institutiilor financiare nebancare ce promoveaza credite accesibile, noteaza Adevarul. Chiar daca reprezinta o modalitate comoda si vine in ajutorul celor care figureaza cu restante la banci, acest tip de imprumuturi ajunge sa-i inglodeze si mai mult in datorii.

Odata ce s-a imprumutat, clientul ajunge sa ramburseze chiar si de doua ori suma initiala, intr-o perioada scurta de timp.

Dobanzile practicate depasesc uneori chiar si 200% pe an, desi institutia respectiva nu percepe comisioane de acordare sau de intretinere a vreunui cont.

In plus, unii creditori la domiciliu solicita achitarea saptamanala a ratelor, cu toate ca romanii isi primesc salariile in una sau doua transe lunare.

Imprumuturile acordate acasa la client reprezinta o solutie de finantare comoda, dar scumpa. Dobanzile pot depasi chiar si 200% pe an!

Cine nu deschide bine ochii casca punga. Impinsa de nevoia stringenta de a-si plati restantele la intretinere, Daniela R. s-a vazut nevoita sa se imprumute la una dintre institutiile financiare nebancare (IFN) care acorda credite la domiciliu si nu tin cont de faptul ca ea figureaza deja la Biroul de Credit.

"Pentru 3.000 de lei pe care i-am luat, trebuie sa platesc inapoi aproape dublu. Stiam de la inceput ca dobanzile sunt foarte mari, dar nu am avut nicio alternativa", se plange doamna R. Iar acesta nu este un caz izolat: tot mai multi romani cu venituri mici si 'prinsi' la alte banci cu rate neachitate incearca sa acopere din datorii intrand in altele si mai mari.

Fara comisioane de mentenanta

Una dintre caracteristicile acestor produse este reprezentata de faptul ca, practic, clientii nu trebuie sa se deplaseze la o agentie sau sucursala pentru a primi suma de bani necesara. Un reprezentant al companiei vine acasa la client pentru a-i oferi toate informatiile, dar si pentru a colecta contravaloarea ratelor. O alta varianta des intalnita este aceea ca institutia de credit sa trimita prin posta toate documentele necesare semnarii contractului.

Ulterior, banii vor fi virati intr-un cont bancar al clientului sau inmanati personal de reprezentantul companiei. Spre deosebire de un imprumut clasic, creditele la domiciliu sunt scutite de plata comisioanelor de mentenanta lunara (se lucreaza prin conturile deschise la banca aleasa de client), acordare sau rambursare anticipata desi costul total al finantarii il depaseste, de cele mai multe ori, pe cel practicat de institutiile bancare.

Dobanda de peste 200%

Desi prezinta o serie de dezavatantaje, aceste produse sunt mult mai scumpe comparativ cu produsele bancare similare.

De exemplu, pentru un credit de 3.000 lei, pe o perioada de un an, acordat de Provident, suma ce trebuie rambursata la scadenta este de 5.179,2 lei. Iar rata ce trebuie achitata saptamanal se ridica la 99,6 lei, desi este bine stiut faptul ca romanii isi incaseaza salariile in una sau doua transe. In plus, dobanda anuala efectiva (DAE) este de 227%, pe cand cea mai ridicata DAE, la o banca, in aceleasi conditii, nu depaseste 60%.

"Oamenii trebuie sa deschida ochii, altfel deschid punga. Banca Nationala nu poate sa-i apere pe romanii de propriile decizii de finantare. Nimeni nu ii forteaza sa ia astfel de credite", este de parere Eugen Radulescu, consilier al guvernatorului BNR.

O alta oferta de microfinantare vine din partea Cofidis. Pentru a obtine banii, aplicatia poate fi completata online sau telefonic, impreuna cu unul dintre consultantii companiei. De exemplu, pentru un credit de 3.000 de lei, rata lunara este de 99 de lei, pe o perioada de 62 de luni, in cazul in care clientul opteaza pentru asigurare, sau tot 99 de lei, timp de 48 de luni, pentru varianta fara asigurare.

Contracte de credit, trimise prin posta

Clientul are posibilitatea de a rambursa mai multe rate simultan, fara a plati vreun comision, iar la finalul perioadei de creditare va inapoia 6.138 lei, respectiv 4.752 lei. Daca in primul caz, oferta companiei este mult mai scumpa decat cea mai scumpa oferta bancara in aceleasi conditii (potrivit Finzoom, aproximativ 5.400 de lei in 5 ani), in cel de-al doilea caz suma totala de rambursat este similara celei mai scumpe oferte de pe piata.

Unele tipuri de imprumuturi la domiciliu presupun costuri similare cu cele practicate de banci. De exemplu, in cazul Cetelem, dupa completarea formularului online sau la telefon, clientul primeste acasa, prin posta, contractul de credit. Acesta returneaza finantatorului contractul semnat, impreuna cu numarul contului in care vor fi virati banii, o factura de utilitati, o copie dupa buletin si o adeverinta de salariu.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: