Tariceanu propune sindicatelor cresterea salariului minim la 540 lei
Data publicarii: 16-07-2008 | EconomiePremierul Tariceanu le-a propus miercuri sindicalistilor ca salariul minim pe economie sa creasca de la 500 la 540 de lei de la 1 octombrie si la 600 de lei de la 1 ianuarie 2009, urmand ca, in anii urmatori, salariul minim sa creasca cu aproximativ 100 de lei anual.
Premierul le-a spus reprezentantilor sindicatelor si patronatelor, prezenti la discutii, ca Executivul vrea doua luni "de calmare" a presiunilor inflationiste, in urma cresterii pretului gazelor.
Tariceanu le-a propus celor prezenti un acord tripartit - Guvern, sindicate, patronate - care sa reglementeze problema salariului minim pe termen mediu si lung, pana in anul 2014, in scopul eliminarii discrepantelor dintre salariul minim si cel mediu. "Vrem sa ne apropiem de acest raport de 0,5 intre salariul minim si cel mediu", a declarat Tariceanu.
Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a declarat, in cadrul aceleiasi intrevederi, ca salariul minim ar trebui sa ajunga la nivelul de 1325 de lei in 2014, potrivit Comisiei Nationale de Prognoza.
Tariceanu a precizat ca a inaintat aceasta propunere in urma discutiilor de saptamana trecuta cu sindicatele si in urma unei analize a ministerelor Finantelor, Muncii si a Bancii Nationale, efectuata in ultimele zile.
Promisiunea majorarii salariilor intr-o noua etapa in 2009 este insa incerta in conditiile in care in toamna vor avea loc alegeri ce vor duce la formarea unui nou guvern.
Oferta premierului reprezinta insa o oarecare concesie avand in vedere ca initial Tariceanu a refuzat categoric sa dea curs revendicarilor sindicale.
Saptamana trecuta, Guvernul si sindicalistii au avut o prima runda de negocieri pe tema cresterii salariului minim pe economie, la finalul intrevederii Tariceanu afirmand ca va chema la discutii reprezentantii BNR, care vor explica sindicalistilor impactul pe care il are o astfel de masura asupra inflatiei.
"O asemenea decizie nu trebuie luata sub presiune. (...) Problema trebuie privita cu maxima responsabilitate, trebuie sa fim realisti si sa nu periclitam parcursul foarte bun al economiei, dar si veniturile salariale din ultimii ani", declara Tariceanu, la finalul celor cinci ore de negocieri. El argumenta ca, in anii trecuti, economia romaneasca a fost afectata de inflatie din cauza cresterilor salariale necontrolate, ceea ce a influentat puterea de cumparare.
Seful Executivului a spus ca solicitarea sindicalistilor privind cresterea salariului minim pe economie este "legitima", avand in vedere ca promoveaza "in mod normal" interesele angajatilor, dar ca acestia pierd din vedere prevederile acordului incheiat cu Guvernul in decembrie 2007. Potrivit acordului, Executivul s-a angajat sa creasca salariul minim pe economie de la 500 la 540 de lei, la 1 iulie 2008, dar numai in situatia mentinerii echilibrelor macroeconomice: cresterea PIB-ului, cresterea productivitatii si inflatia. Premierul a amintit ca ultima conditie, referitoare la inflatie, nu este indeplinita.
Presedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, declara ca sindicatele au prezentat o simulare, din care reiese ca o crestere a salariului minim nu ar avea un impact inflationist "deosebit". Hossu a precizat ca vineri sindicatele vor picheta din nou sediul Guvernului.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman