Eurostat: Inflatia zonei euro a fost de 4% in iunie
Data publicarii: 16-07-2008 | EconomiePreturile alimentelor si ale combustibililor au dus in iunie inflatia zonei euro la un nivel anual record de 4%, a anuntat, miercuri, biroul european de statistica Eurostat, confirmand estimarea publicata la 30 iunie, informeaza Reuters.
Potrivit Eurostat, preturile din cele 15 state din zona euro au crescut cu 4% anual, in iunie. Cifrele au fost in conformitate cu estimarile si cresterea anuala a preturilor a fost cea mai mare de la inceperea masuratorilor pentru zona euro, in 1997.
Banca Centrala Europeana (BCE), care urmareste ca inflatia anuala sa fie imediat sub nivelul de 2%, a majorat in aceasta luna dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, la 4,25%, pentru a controla asteptarile inflationiste in contextul cresterii preturilor.
Preturile la energie au crescut in iunie cu 16% fata de aceeasi perioada a anului trecut, si cu 2,5% raportat lunar, a mai anuntat Eurostat, dupa ce petrolul s-a scumpit in aceasta perioada la un record de 140 dolari/baril. Petrolul a devenit chiar mai scump in luna iulie.
Pretul alimentelor au inregistrat o crestere de 0,2% fata de luna mai si de 6,4% anual.
BCE vrea sa limiteze impactul scumpirii alimentelor si a energiei asupra economiei de ansamblu, incercand sa previna evolutia spiralei preturi-salarii.
Insa deciziile BCE sunt ingreunate de incerinirea cresterii economice. Multi economisti considera ca economia zonei euro si-a temperat cresterea in al doilea trimestru din 2008 si ar putea stagna in cel de-al treilea, inainte de a relua cresterea in ultimul trimestru al anului.
Statisticile Comisiei Europene au aratat la sfarsitul lunii iunie ca increderea in economia zonei euro a scazut semnificativ, in toate sectoarele economice, cu exceptia serviciilor, in timp ce asteptarile inflationiste s-au intensificat.
Slovenia a inregistrat cea mai accentuata rata a inflatiei din zona euro, preturile inregistrand in iunie o urcare de 6,8% anual, urmata de Belgia, cu o inflatie de 5,8%, si de Luxemburg si Cipru, cu 5,3%, respectiv 5,2%.
Germania, cea mai mare economie a zonei, a avut cea mai redusa inflatie, de 3,4%.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii