Pensiile ar putea creste cu 30 la suta, din noiembrie
Data publicarii: 16-07-2008 | EconomieExcedentul bugetului de pensii va depasi, pana la sfarsitul anului, un miliard de lei si ar putea sustine cresterea pensiiilor cu 30 la suta, incepand cu luna noiembrie, a declarat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu.
"Excedentul inregistrat in primele sase luni din 2008 a ajuns la aproape 500 de milioane de lei, iar salariile s-au majorat constant in aceasta perioada, de unde rezulta ca si incasarile la bugetul de pensii vor fi in crestere pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca excedentul sa depaseasca un miliard de lei in luna decembrie si, astfel, sa putem sustine devansarea cresterii pensiilor cu doua luni fata de 1 ianuarie 2009", a spus presedintele Casei Nationale de Pensii.
Cifra exacta a excedentului inregistrat pe primele sase luni ale anului 2008 va fi cunoscuta dupa date de 18 iulie, cand vor fi facute virarile de contributii catre Pilonul II de pensii, a adaugat Mariana Campeanu.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, nu a dorit sa comenteze daca surplusul de bani va fi folosit pentru cresterea pensiilor, incepand cu luna noiembrie, insa a precizat ca va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Pacuraru anunta, in luna aprilie, ca valoarea punctului de pensie ar putea fi majorata la 45 la suta din salariul mediu mai devreme de 1 ianuarie 2009, daca bugetul de asigurari sociale va inregistra un excedent la sfarsitul anului. Astfel, majorarea pensiilor ar putea fi devansata cu o luna sau doua, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.
Valoarea punctului de pensie a crescut la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie, respectiv la peste 581 de lei, din noiembrie 2007, desi, potrivit legii 250/2007, punctul urma sa fie majorat din ianuarie 2008, datorita excedentului bugetar inregistrat.
Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei. Ministrul Pacuraru mai spunea, insa, ca pentru majorarea din 2009 va fi nevoie de un imprumut de la bugetul de stat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman