Pensiile ar putea creste cu 30 la suta, din noiembrie
Data publicarii: 16-07-2008 | EconomieExcedentul bugetului de pensii va depasi, pana la sfarsitul anului, un miliard de lei si ar putea sustine cresterea pensiiilor cu 30 la suta, incepand cu luna noiembrie, a declarat, miercuri, presedintele Casei Nationale de Pensii, Mariana Campeanu.
"Excedentul inregistrat in primele sase luni din 2008 a ajuns la aproape 500 de milioane de lei, iar salariile s-au majorat constant in aceasta perioada, de unde rezulta ca si incasarile la bugetul de pensii vor fi in crestere pana la sfarsitul anului. Ne asteptam ca excedentul sa depaseasca un miliard de lei in luna decembrie si, astfel, sa putem sustine devansarea cresterii pensiilor cu doua luni fata de 1 ianuarie 2009", a spus presedintele Casei Nationale de Pensii.
Cifra exacta a excedentului inregistrat pe primele sase luni ale anului 2008 va fi cunoscuta dupa date de 18 iulie, cand vor fi facute virarile de contributii catre Pilonul II de pensii, a adaugat Mariana Campeanu.
Ministrul Muncii, Paul Pacuraru, nu a dorit sa comenteze daca surplusul de bani va fi folosit pentru cresterea pensiilor, incepand cu luna noiembrie, insa a precizat ca va avea o discutie pe aceasta tema cu premierul Calin Popescu Tariceanu.
Pacuraru anunta, in luna aprilie, ca valoarea punctului de pensie ar putea fi majorata la 45 la suta din salariul mediu mai devreme de 1 ianuarie 2009, daca bugetul de asigurari sociale va inregistra un excedent la sfarsitul anului. Astfel, majorarea pensiilor ar putea fi devansata cu o luna sau doua, asa cum s-a intamplat in ultimii doi ani.
Valoarea punctului de pensie a crescut la 37,5 la suta din salariul mediu pe economie, respectiv la peste 581 de lei, din noiembrie 2007, desi, potrivit legii 250/2007, punctul urma sa fie majorat din ianuarie 2008, datorita excedentului bugetar inregistrat.
Din 2009, pensiile ar urma sa creasca in termeni reali cu peste 30 de procente, dupa ce valoarea punctului va fi majorata la 45 la suta din salariul mediu brut pe economie - respectiv la 740-750 de lei. Ministrul Pacuraru mai spunea, insa, ca pentru majorarea din 2009 va fi nevoie de un imprumut de la bugetul de stat.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii