Avioane Craiova, vanduta cehilor pe 16 milioane de euro
Data publicarii: 16-07-2008 | EconomieAutoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a selectat oferta de peste 16 milioane euro a Aero Vodochody a.s. Cehia pentru privatizarea Avioane Craiova, a anuntat miercuri Autoritatea.
Comisia de negociere desemnata pentru privatizarea societatii craiovene, in urma aplicarii grilei de punctare asupra ofertelor depuse de Alenia Aeronautica S.A. Italia, Aero Vodochody a.s. Cehia si INAV S.A. Bucuresti, Romania, a selectat ofertantul care a obtinut cel mai mare punctaj, respectiv Aero Vodochody a.s. Cehia.
In perioada imediat urmatoare, comisia va negocia, impreuna cu ofertantul declarat castigator, clauzele contractului de vanzare - cumparare pentru pachetul de 80,9778% din capitalul social al Avioane Craiova SA.
Oferta imbunatatita depusa de investitorul ceh este de 16.327.431,45 Euro, fiind formata din pretul pentru pachetul de actiuni, 4.114.431,45 euro, investitii pentru dezvoltarea societatii, 8.883.000 euro pe o perioada de cinci ani, capitalul de lucru, 3.300.000 euro, in primele sase luni de la transferul dreptului de proprietate si investitii de mediu, 30.000 euro in primul an.
Aero Vodochody a.s. Cehia este cel mai mare producator de avioane militare cu reactie de antrenament din lume. In ultimii 50 de ani, compania a produs peste 6.500 de avioane de constructie proprie, ceea ce reprezinta, in linii generale, doua treimi din productia mondiala din aceasta categorie. De-a lungul existentei sale, societatea a produs, in total, peste 11.000 de avioane, iar incepand cu anul 2000 si peste 150 de elicoptere Sikorsky S-76.
Aero se ocupa de dezvoltarea, productia, testarea, repararea, intretinerea si modernizarea avioanelor militare de antrenament si lupta, a pieselor pentru industria aeronautica, de dezvoltarea si productia avioanelor de transport multifunctionale, de cooperari in productia de avioane si elicoptere si de exploatarea unui aeroport international privat.
Capitalul social al societatii Aero Vodochody a.s. este de peste 192 milioane euro.
AVAS a inregistrat trei oferte pentru achizitionarea celor 741.339 actiuni, reprezentand 80,9778 % din capitalul social al S.C. Avioane Craiova S.A. Companiile interesate de privatizarea societatii craiovene au fost AleniaAeronautica S.A. Italia, Aero Vodochody a.s. Cehia si INAV S.A. Bucuresti, Romania.
Avioane Craiova a fost infiintata in anul 1972, avand ca principal domeniu de activitate constructia si reparatia de aeronave si nave. Societatea este unicul producator de aeronave de tip militar din sistemul industriei aeronautice romanesti si al avionului de scoala si antrenament IAR 99 Soim, compatibil cu standardele NATO, destinat Fortelor Armate Romane.
Compania poate desfasura activitati de intretinere si reparare autovehicule, constructii metalice si parti componente, lucrari de instalatii electrice, izolatii si protectie anticoroziva, activitati de proiectare, urbanizare si alte servicii tehnice, cercetaredezvoltare si alte activitati.
Societatea nu se confrunta cu probleme de mediu, iar flexibilitatea proceselor industriale permite atat adaptarea unor proiecte noi cat si o capacitate de productie ridicata.
Avioane Craiova produce subansamble si echipamente destinate aviatiei civile in conformitate cu standardele SR EN ISO 9001 si cu certificarile AEROQ, OMCAS, AACR si AFER. Societatea este autorizata PART 21, pentru componente si subansamble structurale destinate aviatiei civile.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului