Coface: Leul este cea mai instabila valuta emergenta pe termen scurt
Data publicarii: 16-07-2008 | Finante-BanciEvolutia leului pe termen scurt pare sa fie cea mai "instabila" dintre toate celelalte monede ale tarilor cu economii emergente, in conditiile unui regim de schimb flexibil, ceea ce il face vulnerabil la efectele crizei financiare internationale, arata un studiu al companiei Coface.
"Leul romanesc, apartinand unui regim de schimb flexibil, pare a fi una dintre valutele cele mai instabile pe termen scurt", spun specialistii de la Coface, intr-un studiu publicat marti, referitor la efectele crizei financiare pe plan mondial.
Ei considera, insa, ca valutele tarilor emergente vor fi afectate intr-o mica masura de criza creditelor. Rata de schimb "este adesea protejata de un nivel crescut al rezervelor in valuta, al sistemelor de schimb fixe a caror credibilitate este intretinuta de viitoarea apartenenta (chiar indepartata) la zona euro, in cazul Bulgariei sau al Tarilor Baltice", se mai arata in studiul Coface.
Analistii Coface preconizeaza, insa, o temperare a activitatii de creditare, dar si a celei economice, in general, in Europa emergenta, in care este plasata si Romania. "Este zona in care se situeaza cele mai multe tari sub supraveghere negativa sau declasate - Turcia, Bulgaria, Romania, statele baltice", mai arata Coface.
Romania este considerata una dintre cele mai "fragile" economii emergente din regiune, in special din cauza acoperirii nevoii de finantare din imprumuturi progresive ale firmelor si bancilor.
Compania Coface a coborat, in octombrie 2007, ratingul Romaniei de la 'A4' la 'A4-', motivandu-si decizia prin vulnerabilitatea leului, cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat si incetinirea reformei din cauza instabilitatii politice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii