Coface: Leul este cea mai instabila valuta emergenta pe termen scurt
Data publicarii: 16-07-2008 | Finante-BanciEvolutia leului pe termen scurt pare sa fie cea mai "instabila" dintre toate celelalte monede ale tarilor cu economii emergente, in conditiile unui regim de schimb flexibil, ceea ce il face vulnerabil la efectele crizei financiare internationale, arata un studiu al companiei Coface.
"Leul romanesc, apartinand unui regim de schimb flexibil, pare a fi una dintre valutele cele mai instabile pe termen scurt", spun specialistii de la Coface, intr-un studiu publicat marti, referitor la efectele crizei financiare pe plan mondial.
Ei considera, insa, ca valutele tarilor emergente vor fi afectate intr-o mica masura de criza creditelor. Rata de schimb "este adesea protejata de un nivel crescut al rezervelor in valuta, al sistemelor de schimb fixe a caror credibilitate este intretinuta de viitoarea apartenenta (chiar indepartata) la zona euro, in cazul Bulgariei sau al Tarilor Baltice", se mai arata in studiul Coface.
Analistii Coface preconizeaza, insa, o temperare a activitatii de creditare, dar si a celei economice, in general, in Europa emergenta, in care este plasata si Romania. "Este zona in care se situeaza cele mai multe tari sub supraveghere negativa sau declasate - Turcia, Bulgaria, Romania, statele baltice", mai arata Coface.
Romania este considerata una dintre cele mai "fragile" economii emergente din regiune, in special din cauza acoperirii nevoii de finantare din imprumuturi progresive ale firmelor si bancilor.
Compania Coface a coborat, in octombrie 2007, ratingul Romaniei de la 'A4' la 'A4-', motivandu-si decizia prin vulnerabilitatea leului, cresterea datoriilor in valuta din sectorul privat si incetinirea reformei din cauza instabilitatii politice.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman