Banca Transilvania curteaza Carpatica
Data publicarii: 14-07-2008 | Finante-BanciBanca Transilvania, cea mai mare banca locala care nu se afla inca sub controlul unui grup financiar international, poarta discutii pentru preluarea Bancii Carpatica (BCC). Reprezentantii Bancii Transilvania spun ca nu este nimic concret inca.
Banca Transilvania (BT) este a patra banca din Romania dupa active si este de sase ori mai mare decat BCC, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei. Dupa capitalizarea bursiera, BT este de peste cinci ori mai mare. "Au fost discutii cu Carpatica, dar nu este nimic concret. Suntem interesati de achizitii pe piata locala, dar nu am gasit ceva foarte clar pana acum", a declarat Horia Ciorcila, presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania. Acesta a mai mentionat ca, in perioada urmatoare, sistemul bancar din Romania ar trebui sa se consolideze. Daca ar cumpara BCC, cota de piata a BT ar urca pana la 6,4%, plasandu-se, astfel, pe locul trei in topul bancilor din Romania. Ilie Carabulea, principalul actionar al BCC, nu a negat existenta discutiilor privind o posibila vanzare sau o fuziune cu BT. "Noi am primit multe propuneri si am discutat cu multe banci care ne-au facut diverse oferte. Banca Transilvania este o banca mare, iar noi suntem destul de mici, in acest moment, tina noastra este sa ne dezvoltam", a declarat pentru Business Standard Carabulea. Acesta controleaza 35,82% din BCC, potrivit ultimelor informatii.
Banca Transilvania este una dintre principalele tinte ale bancilor straine care vor sa intre pe piata bancara romaneasca. Ambele banci sunt listate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), actiunile acestora avand de la inceputul acestui an o valoare de circa 60%, in urma scaderilor provocate de criza creditelor subprime din SUA, inceputa in urma cu un an. Valoarea de piata a Bancii Transilvania a ajuns, in sedinta de vineri a BVB, la 573 milioane de euro, in timp ce BCC are o capitalizare bursiera de aproape 110 milioane de euro.
La sfarsitul lunii iunie au aparut informatii in media, potrivit carora Commerzbank, a doua mare banca germana din punct de vedere al activelor, ar discuta preluarea Bancii Carpatica, al carei actionar principal este omul de afaceri sibian Ilie Carabulea, informatiile fiind infirmate de acesta.
"Avem intentii serioase de a construi aici. In Romania se poate construi durabil, motiv pentru care nu avem intentii sa dam banca pe mana strainilor", a declarat Nicolae Hoanta, presedintele Bancii Carpatica, cu ocazia lansarii a doua fonduri de investitii, administrate de Carpatica Asset Management.
Acesta a mai precizat ca pentru perioada urmatoare se asteapta la castiguri mai mici pentru banci si venituri in scadere, iar grupurile financiare mari s-ar putea satura de Romania si vor cauta plasamente in alte parti.
Pentru primul semestru, seful BCC se asteapta la o crestere de sub 10% pentru creditele acordate. "Am crescut creditarea numai pe creditele imobiliare cu garantii si ne-am axat pe creditarea corporatiilor, unde vrem o expunere de 30%, pentru ca acestea pot face mai bine fata socurilor", a precizat Hoanta.
Portofoliul de credite acordate de Banca Carpatica a ajuns, la sfarsitul anului trecut, la 1,284 miliarde lei (355,6 milioane de euro), cu 55% peste volumul de la finalul anului precedent, de 829 milioane de lei (245,1 milioane de euro). Anul trecut, Banca Carpatica si-a extins reteaua in Bucuresti de la 10 la 26 de unitati, in conditiile in care "Bucurestiul ramasese in urma", potrivit oficialilor bancii, si a ajuns la nivelul intregii tari la 241 de unitati, jumatate din reteaua Bancii Transilvania. Banca Comerciala Carpatica a obtinut, in primul trimestru al acestui an, un profit brut de 2,6 milioane de lei (0,7 mil. euro), in crestere de peste patru ori fata de rezultatul obtinut in perioada similara din 2007. Pe de alta parte, Banca Transilvania a obtinut in primele sase luni ale acestui an un profit net de 111,43 milioane de lei (30,36 milioane de euro), in crestere cu 40% fata de acelasi interval din 2007, pe fondul unui avans al veniturilor cu 30%, arata rezultatele preliminare si neauditate ale bancii. Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a intrat in actionariatul BT in 2001, cu o participatie de 15%, fiind astfel cel mai important actionar al acesteia. Anul trecut, pe piata circulau zvonuri potrivit carora BERD ar fi fost interesata de preluarea unui pachet de actiuni in cadrul BCC. Banca Transilvania este una dintre cele mai vizate banci din Romania pentru achizitii, in conditiile in care aceasta nu se afla inca sub controlul unui grup financiar international.
In ultimul an, Banca Transilvania s-a capitalizat printr-o majorare de capital in valoare de 121 milioane de euro si si-a vandut participatia la Asiban si BT Asigurari.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului