Accesul la Internet ar putea fi controlat de Guvern

Data publicarii: 12-07-2008 | Media

Guvernele vor putea controla sau interzice utilizarea celor mai populare aplicatii pe internet! Firefox, DC++ sau Skype si programele pentru torrente sunt doar cateva dintre cele mai importante aplicatii la care utilizatorii de internet nu vor mai avea acces sau vor avea acces controlat si monitorizat de catre stat, daca proiectul de lege intitulat Pachetul Telecom va fi adoptat de Parlamentul European, noteaza Clujeanul.

Atac la liberul acces pe internet

Scopul declarat al legii propuse de Comisia Europeana vizeaza reformarea sectorului telecomunicatiilor. Astfel, cel putin la nivel declarativ, reforma reprezinta o solutie in vederea consolidarii unei piete unice in domeniul telecomunicatiilor la nivel european si ar trebui sa fie votata de Parlamentului European pana la data de 3 septembrie 2008. Astfel, Pachetul Telecom cuprinde mai multe amendamente care vin sa avantajeze serviciile telefoniei mobile, dar in acelasi timp, aduc atingere unui principiu fundamental al utilizarii internetului, si anume libertatea.

In acest sens, cele mai controversate amendamente dau dreptul guvernelor sa decida ce programe pot sau nu pot fi folosite pe internet pe teritoriul fiecarei tari, mergand pana la posibilitatea de interzicere a unor aplicatii foarte populare, gen Firefox, DC++, Skype sau cele specializate pe download-ul de torrente. De asemenea, aceeasi propunere legislativa are ca scop impiedecarea utillizatorilor de internet sa descarce materiale protejate de copyright. La trei astfel de abateri, acestia vor fi banati - furnizorul lor de internet fiind obligat sa nu le mai permita accesul online.

Furnizorii de internet - "cainii de paza" ai drepturilor de autor

Conform intentiilor legislatorilor Uniunii Europene, proiectul Telecom Packet este necesar deoarece "fragmentarea curenta impiedica investitiile si este dezavantajoasa atat pentru operatori, cat si pentru consumatori". Organizatiile pentru apararea dreptului la intimitate au inceput inceput insa sa protesteze. Contestatarii sustin ca viitoarea lege incalca dreptul la intimitate, iar firmele care ofera acces la Internet devin "caini de paza" pentru drepturile de autor. Prin omologarea acestei legi s-ar incalca nu doar dreptul la intimitatea utilizatorului de internet, ci si cel la libera exprimare.

Teoretic, internetul ar trebui sa se indrepte catre gratuitate, open source, sa fie un mod cat mai simplu si eficient de conectare, cu acces la un cumul mare de informatii, ori acest lucru nu se va putea pune in practica atata timp cat aplicatiile de acces vor fi blocate. Christophe Espern, co-fondator Quadrature du Net, un grup militant din Franta, crede ca amendamentele "paveaza drumul inspre monitorizarea si filtrarea internetului de catre companii private, dar si adoptarea de masuri tehnice orweliene".

"Internetul - o papusa controlata de Guvern!"

De partea cealalta a Canalului Manecii, britanicii raspund intr-o maniera similara. BBC, citand Open Rights Group, arata ca legea si amendamentele ei sunt "disproportionate si ineficiente". FFI (Foundation for a Free Internet Infrastructure - Fundatia pentru o Infrastructura Libera a Internetului) este chiar mai drastica in afirmatii, spunand ca implicarea legislatorilor va impiedica dezvoltarea internetului, care se va transforma intr-o papusa controlata de guvern, doar unele firme care asigura accesul la internet avand permisiunea sa isi continue activitatile si doar software-ul care este selectat de catre guverne poate fi folosit in legalitate.

Benjamin Henrion, reprezentant la Bruxelles al FFI comenteaza, citat pe news.softpedia.com: "Maine s-ar putea ca aplicatii foarte populare ca si Skype sau chiar si Firefox sa fie declarate ilegale in Europa, in cazul in care nu sunt certificate de catre o autoritate administrativa. Acest lucru duce la compromiterea intregii miscari open-software (software liber) pe internet, cum este cunoscuta in acest moment".

"Lege imposibil de aplicat in Romania"?

"Acest pachet obliga fiecare furnizor de internet sa isi inregistreze toate "request"-urile pe care le face un abonat in internet, adica sa urmareasca ce pachete de informatie descarca. Practic, monitorizeaza permanent activitatea clientului, pe ce site-uri intra si ce da jos, iar aceste date trebuie salvate undeva. Din punct de vedere informatic, in Romania, acest lucru este imposibil, pentru ca le cere furnizorilor de internet sa stocheze informatii despre mii de clienti", apreciaza Dan Mal, specialist clujean in IT.

"S-ar putea face insa aceasta monitorizare la furnizorii foarte mari, care strabat intreaga Europa, de la care cumpara internet si companiile romanesti gen RDS sau Astral. Dar, ar insemna sa salveze aproape toata cantitatea de informatii despre cererile clientilor - terrabytes de spatiu de stocare, echivalentul a mii de DVD-uri. Va costa milioane de euro pentru fiecare furnizor de internet si pentru programe de monitorizare si pentru hardware.

Guvernul stabileste criteriile prin care un software e declarat ilegal, dar nu va putea scoate orice in afara legii, pentru ca si programele prin care se raspandeste continut piratat sunt, in esenta, legale. Producatorii unor programe de file-sharing nu pot fi responsabili pentru ceea ce share-uiesc utilizatorii - un program perfect legal si legitim poate fi folosit si in scop ilegal de catre utilizatori", mai considera Dan Mal.

"Legea intra in contradictie cu dreptul la viata privata"

"Problema pe care vrea sa o rezolve Parlamentul European este cea a incalcarii repetate a drepturilor de autor. In Europa acest drept este o chestiune foarte importanta, vitala chiar, nu ca si in Romania, unde a copia articole, carti sau programe, desi incriminate ca fapte, nu impresioneaza pe nimeni", spune, la randul lui, Sergiu Bogdan, seful catedrei de Drept Penal din cadrul Universitatii "Babes-Bolyai", specialist in infractiuni informatice.

"In ceea ce priveste mijlocul concret de a controla aceasta incalcare a drepturilor de autor, lucrurile sunt extrem de dificile. Nu exista o politie a internetului, poate acest lucru ar fi o solutie. Se incearca exercitarea acestei politii prin firme private, care au si capacitatea tehnologica si financiara de a exercita realmente supravegherea. Evident ca impunerea de masuri represive intra in contradictie cu dreptul la viata privata al celui supravegheat", considera profesorul clujean.

Una dintre cele mai controversate probleme ale acestui pachet legislativ, apreciaza Sergiu Bogdan, este intrebarea: "e o solutie rezonabila sa supraveghezi pe toata lumea pentru a impiedica incalcarea drepturilor de proprietate intelectuala?".

"Problema pachetului Telecom este o chestiune extrem de complexa, la fel ca in cazurile de inregistrare a convorbirilor telefonice in Germania, ca mijloc de lupta impotriva terorismului", mai spune Sergiu Bogdan, care apreciaza insa ca actualele legi de protejare a drepturilor de autor sunt total insuficiente si inaplicabile domeniului internetului.

Clujeanul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: