Romanilor le plac cardurile, dar nu prea le folosesc

Data publicarii: 11-07-2008 | Finante-Banci

Media de operatiuni cu cardurile este de 0,3/luna la cele de debit si de 0,6 la cele de credit, noteaza Gandul.

In Romania erau la sfarsitul lunii martie peste 12,2 milioane de carduri active (de debit si de credit), in crestere cu 27% fata de luna similara a anului trecut. Media de operatiuni este insa foarte scazuta: 0,3/luna la cele de debit si 0,6/luna la cele de credit. Principalul motiv al romanilor pentru achizitionarea unui card este, in mod asteptat, incasarea salariului. Astfel, din numarul total circa 10 milioane sunt carduri de debit si 2,2 de carduri de credit.

Romania este, de altfel, unul dintre statele cu cea mai mare crestere a numarului de carduri si a valorii tranzactionate cu acest instrument financiar. Spre exemplu, in primul trimestru al acestui an s-au tranzactionat peste doua milioane de lei cu cardurile de debit, in crestere cu 80% fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor furnizate de BNR.

La cumparaturi, portofelul e mai de incredere

In ceea ce priveste cresterea obisnuintei de a folosi cardul la cumparaturi suntem pe "cai mari", insa avem si aici mult de recuperat. "La sfarsitul lunii martie, 35% din tranzactii (cu carduri BCR, n.r.) reprezentau cumparaturi la comercianti, restul de 65% fiind retrageri de numerar. De exemplu, cresterea la nivelul lunii martie fata de luna martie 2007 a tranzactiilor la comercianti a fost de peste 30%. Detinatorii de card folosesc din ce in ce mai mult cardul de credit la cumparaturi", a declarat pentru Gandul Igor Zganjer, director executiv al Directiei Carduri din cadrul BCR.

Cand vorbim despre obisnuinta romanilor de a folosi cardurile, care in cazul celor de debit se rezuma de cele mai multe ori la o operatiune pe luna, respectiv scoaterea salariului, per total statistica nu e tocmai roz. In cazul cardurilor de credit numarul de tranzactii este de 0,6 pe luna, iar la debit, de doua ori mai putin. Explicatia este ca multe carduri, mai ales cele de debit, sunt active dar nu sunt folosite, la care se adauga si faptul ca pe acelasi cont pot fi scoase mai multe carduri. In cazul BCR, de exemplu, media per total este de 1,65 de operatiuni pe card.

In special din cauza cardurilor de debit, portretul robot al posesorului acestui instrument in Romania este unul cat se poate de obisnuit. "S-ar crede ca acest instrument de plata este folosit cu precadere de catre clientii tineri. Insa, din experienta noastra, putem spune ca aceasta nu este regula. Cardul de credit este folosit in egala masura de catre clientii nostri, indiferent de varsta, sex, mediu de resedinta sau venit, incurajator fiind faptul ca observam o tendinta de crestere pentru toate aceste segmente", a precizat Zganjer. La sfarsitul lunii martie 5,6 milioane de carduri purtau sigla Visa si 5,3 sigla Mastercard, fiind urmate la mare distanta de American Expres, cu numai 15.376 de carduri.

Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: