Contabilii romani, mai prost platiti decat cei din Ungaria si Lituania
Data publicarii: 10-07-2008 | HR/CariereUn senior contabil cu experienta castiga, in Romania, 1.800 de euro pe luna, mai mult decat in Bulgaria, dublu fata de Moldova, dar mai putin decat in Ungaria si Lituania, potrivit specialistilor in recrutare.
"Salariul unui contabil senior cu trei-cinci ani experienta variaza intre 1.400 si 1.800 de euro net pe luna, in functie de industrie si de complexitatea postului. Desigur, salariul este insotit de un pachet de beneficii oferite de angajator", spune Florin Ochiana, country manager al companiei de recrutare Grafton Recruitment.
Salariile pentru o astfel de pozitie in Lituania sunt aproape duble, fata de cele de pe piata locala, un senior contabil lituanian castiga lunar un salariu care poate ajunge la 3.000 de euro. Potrivit biroului Grafton din Ungaria, companiile din aceasta tara isi platesc sefii contabili cu salarii care pot atinge 2.000 de euro pe luna.
"In Ungaria, salariile pentru pozitiile de senior contabili variaza intre 1.800 si 2.000 de euro pe luna, in cadrul companiilor care au ca cerinta obligatorie limba engleza. In firmele unde aceasta cerinta nu este obligatorie, salariul este undeva la 1.400 de euro pe luna, bineinteles, acesta este insotit si de alte beneficii", explica Florin Ochiana. Desi in ultimii ani, pe piata locala s-a inregistrat cea mai mare crestere salariala, comparativ cu celelalte state din regiune, nivelul salarial din Romania este inca sub cel inregistrat in unele dintre tarile vecine.
De exemplu, nivelul salarial din Romania este sub cel din Ungaria, in ciuda faptului ca in intervalul 2006-2007, potrivit studiului PayWell, realizat de compania de consultanta PricewaterhouseCoopers, salariile din Romania au crescut, cu 18%, in timp ce salariile din Ungaria au inregistrat o crestere de doar 6,6%. Potrivit Danielei Necefor, managing partner al companiei de recrutare Total Business Solution, doar Bulgaria si Moldova se numara printre tarile din regiune unde salariile senior contabililor sunt mai mici decat la noi.
"Salariile senior contabililor au crescut mult in ultima perioada, acestia sunt extrem de cautati, iar salariile pe care le primesc depasesc 1.700 de euro pe luna. In Bulgaria, salariul pentru un astfel de post este de maximum 1.500 de euro, iar in Moldova, unde salariile sunt in general mici, acesta nu depaseste 600 de euro", spune Necefor. In ceea ce priveste pachetele de beneficii oferite in regiune, acestea nu difera de cele oferite de firmele de pe piata locala, pachetele includ, de regula, asigurare medicala, masina de serviciu, tichete de masa etc.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii