Inflatia anuala s-a accentuat in iunie la 8,61%
Data publicarii: 10-07-2008 | EconomieIndicele anual al preturilor de consum, indicator care masoara inflatia, a urcat la 8,61% in iunie, in conformitate cu estimarile analistilor, in special ca urmare a scumpirii combustibililor si a unor alimente, a anuntat, joi, Institutul National de Statistica (INS).
In mai, inflatia anuala ajunsese la 8,46%, in temperare usoara fata de nivelul din aprilie, de 8,62%. In martie, rata anuala a inflatiei a atins un varf al ultimelor 26 de luni, de 8,63%.
Majoritatea analistilor chestionati de NewsIn estimau ca inflatia anuala se va situa la 8,6-8,7% in iunie.
In intervalul iunie 2007-iunie 2008, cel mai mult au crescut preturile alimentelor, cu 11,77% in medie, tarifele la servicii au sporit cu 8,71%, in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu doar 5,87%, arata datele publicate de Statistica.
Inflatia lunara din iunie a fost de 0,28%, pe fondul scumpirii marfurilor alimentare cu 0,32% in medie, a celor nealimentare cu 0,28% si a cresterii tarifelor la servicii cu 0,19%.
In a sasea luna a acestui an, cel mai mult s-au scumpit fructele proaspete (cu 7,77% fata de mai), uleiul comestibil (2,26%), carnea de porc (1,96%), combustibilii (1,26%), carnea de vita si cea de pasare (1,1%).
In schimb, ouale s-au ieftinit, in medie, cu 5,04% in iunie, cartofii cu 4,93%, iar citricele cu 1,9%, potrivit datelor INS.
Unele servicii cu preturi stabilite in euro - precum cele la telefonie - s-au ieftinit usor in iunie, pe fondul aprecierii leului, de la un curs mediu de referinta de 3,6594 lei/euro in mai la 3,6557 lei/euro in iunie.
De la inceputul acestui an, in cosul de consum al romanilor, pe baza caruia INS calculeaza inflatia, alimentele au o pondere de 37,5%, marfurile nealimentare de 44,7%, iar serviciile cantaresc 17,8%.
Cresterea medie a preturilor de consum din intervalul iulie 2007-iunie 2008 fata de precedentele 12 luni - indicator care conteaza in criteriile nominale de convergenta la zona euro - a fost de 7,1%, in urcare de la 6,7% in mai.
Inflatia determinata pe baza indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) a saltat, de asemenea, de la 6,7% in mai la 7,1% in iunie.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii