Facturile lunare, cea mai dificila problema pentru romani
Data publicarii: 10-07-2008 | EconomieAproape doua treimi din romanii chestionati in ultimul Eurobarometru au probleme cu platile lunare. Jumatate dintre ei sunt, insa, optimisti cu privire la viitorul apropiat, noteaza Adevarul.
Alaturi de bulgari si de unguri, romanii formeaza polul nemultumirii fata de viata de zi cu zi, principala problema fiind plata facturilor. La nivelul Uniunii Europene veniturile sunt mai mari, iar dificultatile la plata facturilor sunt de 48%, insa in zona estica acest indicator creste alarmant.
Cei mai afectati de plata facturilor sunt bulgarii (78%), urmati de romani (64%) si de unguri (60%). Studiul mai arata ca jumatate dintre romani (48%) sunt ingrijorati de cresterea preturilor. Comentand aceste rezultate, analistul economic Ilie Serbanescu sustine ca ingrijorarea romanilor este explicabila din moment ce raportat la venituri au facturile cele mai mari.
Polul fericirii sociale in UE este in zona tarilor nordice - Suedia, Danemarca, Finlanda si Olanda, unde peste 94% din cetateni se declara multumiti de felul in care traiesc. In Romania, doar 53% din cetateni s-au declarat multumiti de propria viata in general, cu zece procente mai mult decat in urma cu doi ani.
Fruntasi europeni la optimism
Cu toate acestea, romanii sunt fruntasi la capitolul optimism, fiind devansati numai de catre suedezi. Astfel, 44% din romani si 50% din suedezi cred ca peste un an vor trai mai bine. In proportie de 53% (cu 9 procente mai mult decat in urma cu un an), romanii apreciaza ca lucrurile se indreapta in directia corecta.
Un procent destul de ridicat, daca tinem cont de faptul ca media celor care impartasesc aceasta opinie in legatura cu propria tara este de 42% in noile state membre si de doar 29% in cele 15 vechi state UE.
Anul viitor va fi cel mai greu
Ilie Serbanescu sustine ca aceasta atitudine a romanilor indica faptul ca majoritatea nu au inteles ce presupune Uniunea Europeana. El este de parere ca atitudinea romanilor ar trebui sa fie contrara, din moment ce 2009 va fi cu mult mai greu decat acest an.
"La anul vor veni o multime de scadente, incepand cu pensiile pentru care nu vor mai fi bani, cu deficitul extern si cu majorarea inflatiei din cauza scumpirii carburantilor", ne-a declarat Ilie Serbanescu.
Potrivit analizei citate, persoanele care percep o crestere a puterii lor de cumparare pe ultimii cinci ani au tendinta de a se declara optimiste in legatura cu viitorul. Romanii au dat raspunsuri variate in privinta puterii de cumparare. Astfel, circa 35% spun ca puterea lor de cumparare a crescut in ultimii cinci ani, 35% sustin ca aceasta este neschimbata, iar 30% - ca puterea de cumparare le-a scazut.
Perceptiile romanilor
- Afectati de plata facturilor - 64%
- Multumiti de propria viata - 53%
- Vor trai mai bine - 4%
- A crescut puterea de cumparare - 35%
- A scazut puterea de cumparare - 30%
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii