Bancherii critica noul regulament de creditare propus de BNR
Data publicarii: 10-07-2008 | Finante-BanciPresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea considera timpul in care se afla in dezbatere publica proiectul ca fiind extrem de scurt. Totodata, el a declarat ca numarul celor care reusesc sa pacaleasca bancile prin adeverinte false a scazut foarte mult in ultima perioada.
Pe de alta parte, directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor spune ca aplicarea unor astfel de norme nu ar face altceva decat sa ingreuneze relatia client-banca.
"Termenul de 16 iulie pentru o asemenea norma mi se pare putin cam scurt, mai ales ca este perioada de vara. Trebuie sa recunoastemn ca nu este cea mai buna perioada in care sa ne strangem sa discutam. Comunitatea bancara va exprima un punct de vedere cat de curand", a spus Ghetea.
Numarul celor care folosesc adeverinte false pentru a contracta un credit bancar s-a redus simtitor in ultima perioada mai spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
"Ca presedinte al CEC va spun ca a existat o tendinta la un moment dat ca foarte multe persoane sa incerce sa prezinte la banca adeverinte false, adeverinte cu sume umflate in mod artificial, chiar de catre cei care le-au stampilat si le-au emis. Comunitatea bancara a reactionat destul de repede si acum, in majoritatea bancilor se cere nu numai adeverinta de venit ci si copie dupa cartea de munca, se fac si verificari la firma. Deci s-a redus drastic numarul celor care reusesc sa pacaleasca banca", a subliniat Radu Gratian Ghetea.
Efectele aplicarii noilor norme pe care le-a propus BNR-ul nu vor fi importante considera bancherii si vor duce, cel mult, la o ingreunare a relatiilor cu banca.
"Probabil ca se va reusi o anumita reducere a tempo-ului de crestere, dar in niciun caz nu se va reduce cresterea, adica nu se va stopa cresterea, nu se va ajunge la un trend negativ in ritmul creditarii", mai avertizeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii