Bancherii critica noul regulament de creditare propus de BNR
Data publicarii: 10-07-2008 | Finante-BanciPresedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Gratian Ghetea considera timpul in care se afla in dezbatere publica proiectul ca fiind extrem de scurt. Totodata, el a declarat ca numarul celor care reusesc sa pacaleasca bancile prin adeverinte false a scazut foarte mult in ultima perioada.
Pe de alta parte, directorul de retail al Bancii Transilvania, Gabriela Nistor spune ca aplicarea unor astfel de norme nu ar face altceva decat sa ingreuneze relatia client-banca.
"Termenul de 16 iulie pentru o asemenea norma mi se pare putin cam scurt, mai ales ca este perioada de vara. Trebuie sa recunoastemn ca nu este cea mai buna perioada in care sa ne strangem sa discutam. Comunitatea bancara va exprima un punct de vedere cat de curand", a spus Ghetea.
Numarul celor care folosesc adeverinte false pentru a contracta un credit bancar s-a redus simtitor in ultima perioada mai spune presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
"Ca presedinte al CEC va spun ca a existat o tendinta la un moment dat ca foarte multe persoane sa incerce sa prezinte la banca adeverinte false, adeverinte cu sume umflate in mod artificial, chiar de catre cei care le-au stampilat si le-au emis. Comunitatea bancara a reactionat destul de repede si acum, in majoritatea bancilor se cere nu numai adeverinta de venit ci si copie dupa cartea de munca, se fac si verificari la firma. Deci s-a redus drastic numarul celor care reusesc sa pacaleasca banca", a subliniat Radu Gratian Ghetea.
Efectele aplicarii noilor norme pe care le-a propus BNR-ul nu vor fi importante considera bancherii si vor duce, cel mult, la o ingreunare a relatiilor cu banca.
"Probabil ca se va reusi o anumita reducere a tempo-ului de crestere, dar in niciun caz nu se va reduce cresterea, adica nu se va stopa cresterea, nu se va ajunge la un trend negativ in ritmul creditarii", mai avertizeaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman