Adrian Vasilescu: Viteza de credit este in criza, nu sistemul bancar
Data publicarii: 10-07-2008 | Finante-BanciBNR vrea sa modifice regulamentul prin care se acorda creditele. Dupa noile reguli, bancile vor lua in calcul venituri cu cel mult 20% mai mari decat cele declarate la Fisc, in anul precedent. "Nu sistemul bancar este in criza, ci viteza de credit", a declarat directorul directiei Comunicare din BNR, Adrian Vasilescu. Vasilescu a declarat ca BNR era obligata sa introduca un astfel de regulament, in conditiile in care creditele de consum au cunoscut o rapiditate de dezvoltare ce risca sa iasa de sub control.
Directorul directiei de Comunicare din BNR a anuntat insa ca, de acum inainte, cei care vor sa isi faca credit trebuie sa aduca fisa fiscala eliberata de angajator, si nu o adeverinta ridicata de la Fisc. Veniturile ocazionale nu se iau in calcul, ci doar cele pe o perioada mare. Exceptie fac drepturile de autor. "Impozitul platit la Fisc este lucrul cel mai verificabil", a adaugat Vasilescu.
De cealalta parte, ziaristul Radu Preda, a declarat ca masura BNR poate avea doua scopuri: sa determine bancile comerciale ca, in goana lor dupa profit, sa se uite cu mai multa grija la nivelul creditelor neperformante sau reducerea de consum. Daca BNR s-a oprit asupra celei de-a doua variante, atunci "s-a ales o solutie birocratica", avertizeaza Radu Preda.
De aceeasi parere este si analistul economic Ilie Serbanescu. "Apelul la Fisc este greoi si nu stiu daca oprirea creditului este intentia BNR", a precizat el. Cu toate astea, Serbanescu atrage atentia ca "economia din Romania a ajuns complet dezarticulata, si asta din cauza vitezei prea mari a creditului, cu care niciun proces economic nu poate tine pasul".
"Ceva trebuie facut ca acestei viteze prea mari sa i se puna calus. (...) Trebuie ales acum intre Romania si profiturile bancilor. Probabil, daca comunitatea bancara va fi responsabila, va trebui sa gaseasca o solutie impreuna cu BNR", sustine Ilie Serbanescu.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des