Hipermarketurile ne-au ramas mici
Data publicarii: 09-07-2008 | AfaceriRetailerii au vanzari uriase pe metru patrat in hipermarketurile din Romania, mai mari decat cele din Spania sau Germania. Romania ocupa locul doi in Europa, dupa Franta, la castigurile pe metru patrat ale lanturilor de hipermarketuri, potrivit datelor prezentate ieri de Carrefour, in cadrul unui seminar despre piata de retail organizat de Finmedia.
Vanzarile marilor lanturi de magazine prezente in Romania se ridica in medie la 10.200 de euro pe metru patrat anual, a doua cea mai buna performanta din Europa dupa Franta, unde ajung la 13.200 de euro, potrivit datelor furnizate de Roland Berger catre retailerul Carrefour si aferente anului 2006.
La mare distanta, vanzarile realizate de retaileri in Romania sunt urmate de Spania, cu 7.100 de euro pe metru patrat, si Germania, cu 4.200 de euro.
Metro e lider
In Romania, cele mai mari vanzari au fost obtinute de reteaua de magazine cash&carry Metro, cu 10.300 de euro pe metru patrat, urmata de supermarketurile Carrefour cu 9.775 de euro pe metru patrat, de Billa - cu 9.302 euro, si Plus - 7.800 de euro pe metru patrat pe an.
"Cifra se explica in mare masura prin numarul mic de unitati din comertul modern", a spus Andreea Mihai, directorul de marketing al Carrefour. Comertul modern reprezenta, la sfarsitul anului trecut, circa 39% in totalul vanzarilor de retail din Romania. Prin comparatie, comertul modern ajunge la 99,6%, in Franta, si la 94,3% in Spania, la 47,5% in Ungaria si 42% in Polonia.
Angajatii dau dureri de cap
Sectorul romanesc de retail se confrunta cu mari probleme de recrutare a angajatilor, in special in zona Capitalei, avand in vedere nivelul scazut al somajului si fluctuatia fortei de munca, intr-unul dintre momentele cu cel mai mare ritm de expansiune a retailului, a comentat Andreea Mihai.
"Anul trecut, somajul a fost de 6,3% la nivelul Romaniei. La nivelul Bucurestiului, acest indicator s-a situat la 2%, ceea ce inseamna ca doar cei care nu vor nu muncesc. Daca in unele zone ale tarii reusim sa recrutam angajati, in schimb in Bucuresti este foarte greu sa-i pastram si pe cei existenti", a mai spus Mihai.
Totodata, retailerul francez se confrunta in Bucuresti cu un grad ridicat al fluctuatiei angajatilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman