Pentru a-si pastra angajatii firmele majoreaza salariile
Data publicarii: 08-07-2008 | HR/CariereIn ultima vreme analistii au remarcat ca tot mai multi angajatori sunt dispusi sa-si sacrifice profitul pentru a-si pastra personalul calificat, noteaza Adevarul. Cu toate ca induce efecte negative asupra inflatiei, cresterea salariilor este departe de a se tempera. In mai, salariul mediu net a ajuns la 1.248 lei.
Teama managerilor companiilor autohtone de a nu-si pierde angajatii constituie principalul factor de stimulare salariala. Ba mai mult, angajatorii sunt dispusi sa sacrifice profitul companiei pentru a-si pastra personalul calificat.
"S-a discutat de cresterea salariilor din sectorul privat peste avansul mediu al productivitatii. Sunt manageri care au inteles ca-si pot mentine personalul calificat prin scaderea profitului si cresterea salariilor", a declarat pentru "Adevarul" Cristian Parvan, secretar general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.
De aceeasi parere este si Eugen Radulescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei (BNR). "Lipsa locurilor de munca reprezinta o presiune asupra cresterii salariilor in urmatoarea perioada. Oamenii pleaca afara sa munceasca si raman foarte multe locuri vacante. Astfel, angajatorii sunt nevoiti sa majoreze salariile", a spus consilierul guvernatorului bancii centrale.
Cele mai mari salarii, in intermedierea financiara
Salariul mediu nominal net realizat in luna mai a crescut cu 23,3% fata de valoarea inregistrata in perioada similara a anului trecut. Astfel, nivelul acestuia a atins in a cincea luna a anului o valoare de 1.248 lei, potrivit ultimelor date ale Institutului National de Statistica (INS). Cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate in activitatile de intermedieri financiare, valoarea castigului salarial mediu nominal net fiind de 3.636 lei.
Salarii medii de peste 3.000 de lei, respectiv 3.395 lei, au mai fost inregistrate doar la activitatile de transporturi aeriene. Cele mai mici salarii au fost consemnate in mai in prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si pluta, cu exceptia mobilei, cu 697 lei.
Comparativ cu luna aprilie a acestui an, salariul net a scazut cu 34 de lei, respectiv cu 2,7%. Acest lucru este pus pe seama acordarii de prime ocazionale, de Pasti, in luna precedenta, si a realizarilor de productie mai mici in luna curenta. "In evolutia salariilor de la o luna la alta intervin o serie de factori, cum ar fi primele de sarbatori, oferite si in luna aprilie, sau comenzile din productie", a mentionat Parvan.
Majorarea salariului minim, doar cu avizul BNR
In ceea ce priveste majorarea salariului minim, ministrul economiei si finantelor, Varujan Vosganian, a declarat ieri ca acest lucru nu se poate realiza fara un protocol intre patronate si sindicate si fara ca Banca Nationala a Romaniei sa valideze aceasta masura din punctul de vedere al inflatiei.
In aceeasi ordine de idei, Radulescu a subliniat faptul ca nu exista o crestere a productivitatii care sa sustina avansul salariilor.
In plus, considera refuzul Guvernului de a majora salariul minim ca fiind o decizie absolut rationala. In caz contrar, aceasta crestere s-ar fi repercutat asupra nivelului preturilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului