Canada elimina vizele pentru romani
Data publicarii: 08-07-2008 | DiversePotrivit oficialilor romani si canadieni, Canada va elimina vizele de vizitator pentru cetatenii romani peste numai cateva luni, noteaza Evenimentul Zilei. Vazut de la Bucuresti, acest eveniment va fi tratat, in mod cert, ca un succes diplomatic si va fi, probabil, un argument puternic in strategia de convingere a Departamentului de Stat din SUA. Dinspre Canada, lucrurile nu sunt tot atat de limpezi. Fara a risca sa dau procentaje, pot spune doar ca reactiile romanilor canadieni sunt in alb si negru. Alb, adica in favoarea eliminarii vizelor, si negru, pentru mentinerea status-quo-ului.
Bogdan Ionescu
Acest subiect a fost dezbatut si de publicatia romaneasca din Canada, "Acasa". Aceasta a prezentat in urma cu cateva luni argumente impotriva renuntarii la vizele pentru cetatenii romani. La vremea aceea discutia a pornit de la presupusa crima a unui cetatean roman din Italia, Remus Mailat. Reactiile care au urmat articolului din numarul 5 al ziarului "Acasa" au aratat ca o astfel de dezbatere era necesara. De atunci a trecut mai bine de o jumatate de an, iar eliminarea vizelor este aproape un fapt.
Cum ar arata lucrurile intr-o Canada in care pot intra, fara viza si invitatie, toti cetatenii romani?
In primul rand, ar fi o Canada mai vesela, cel putin in perioada de vacante. Multi si-ar primi in vizita fratii, surorile sau prietenii carora li s-a refuzat intrarea pe motive de varsta sau legaturi materiale firave cu Romania. Generatia a treia s-ar urca in avion fara sa mai treaca pe la Ambasada din Bucuresti si fara sa mai plateasca taxele care, pentru multi, insemnau o jumatate de pensie.
In al doilea rand, am putea fi o comunitate mai prospera avand in vedere ca oamenii de afaceri romani ar putea prospecta oportunitatile canadiene cu mai multa usurinta. I-am lasat la urma pe cei de care ne temem toti: spargatori, talhari, gainari, cersetori cu bucati de carton pe care scrie ca sunt persecutati din Romania, pesti cu trening de fas si ghiul si fetele lor prietenoase, specialisti in ATM-uri si portofele. Posesorii calificarilor de mai sus si-au atins piscul de cariera prin Italia si Spania si, teoretic, ar putea sa-si dea ultimele examene in Canada.
Am indoieli serioase ca asta se va intampla prea usor si prea curand. Conditiile de sol, lumina, umiditate si temperatura care au dus la succesul marginalilor romani in sudul Europei, nu se regasesc in Canada. Serviciile de securitate (camere cu circuit inchis, sisteme de alarma, porti antifurt, companii de paza in legatura directa cu autoritatile), eficienta serviciilor de urgenta, inclinatia naturala a populatiei de a raporta orice activitate suspicioasa le vor face zile grele acestora.
Daca mai luam in considerare si lipsa unei piete serioase de desfacere (cine ar cumpara un televizor, la parterul blocului, de la o persoana imbaracata intr-o geaca cu mov si verde?) si lipsa mijloacelor logistice (cine le da pontul sau tainuieste o intreaga retea?), vedem ca factorii de mediu nu ma sunt atat de prielnici.
Mai ramane un mare semn de intrebare: Ce ne facem cu imaginea? Cum vom reactiona atunci cand la buletinele de stiri vor aparea pestii, prostituatele si operatorii de portofele? Nu avem decat doua solutii. Cea inteligenta, adica sa ne vedem de drum cu fruntea sus, nu e treaba noastra, de aceea platim taxe, autoritatile sa-si faca datoria.
Sau solutia cea mai proasta, sa inclinam capul de rusine, intr-o solidaritate stupida data de originea comuna si sa ne apucam sa scriem petitii in care sa lamurim diferentele dintre noi, cetatenii onesti si talharii care "nu ne reprezinta". Sau, mai grav, diferentele dintre romanii cuminti si tiganii inclinati catre infractiuni.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman
- Revolut anunță actualizarea IBAN-urilor locale și operaționalizarea sucursalei românești
- Schneider Electric colaborează cu GR3N pentru reciclarea plasticului și promovarea circularității în industria chimică
- NewCold intra in Romania prin achizitia unui teren de 9 hectare in nordul Bucurestiului