Un roman pune deoparte doar 18 euro pe luna

Data publicarii: 07-07-2008 | Economie

Cheltuielile mari cu hrana si intretinerea locuintei diminueaza sumele ce pot fi economisite, noteaza Adevarul. Veniturile totale medii lunare ale unui roman s-au ridicat, in primul trimestru, la 685 lei, in timp ce cheltuielile au atins un nivel de 619 lei.

Mai exact, unei persoane ii mai raman sa puna deoparte doar 66 de lei (aproximativ 18 euro) pe luna, ceea ce reprezinta mai putin de 10% din totalul veniturilor. Venitul mediu lunar se situeaza cu mult sub nivelul salariului mediu net care a fost de 1.282 lei in luna aprilie. Acest lucru se datoreaza faptului ca in calculul venitului mediu intra si veniturile scazute din pensii, ajutoare de somaj, asistenta sociala si agricultura.

Cele mai mari venituri, din salarii

La nivelul unei gospodarii, veniturile medii lunare au fost, in primul trimestru, de 1.998 lei, in timp ce cheltuielile s-au situat la 1.806 lei. La nivel european, ponderea economiilor in totalul veniturilor se situeaza in jurul valorii de 10%. In schimb, 10% din venitul mediu al unui european reprezinta aproximativ 45 euro, si nu 18 euro cum este in cazul romanilor.

Cei mai multi bani obtinuti de romani, in primele trei luni ale acestui an, sunt reprezentati de castigurile salariale, respectiv 51,1% din venituri. Astfel, avand in vedere structura sumelor obtinute lunar de o gospodarie, 1.021 lei provin din salarii si celelalte venituri asociate lor, 436 lei din prestatii sociale (21,8%) si 386 lei reprezinta venituri in natura (19,3%). Restul de 155 de lei sunt venituri din agricultura, din proprietate, activitati independente si alte venituri.

Cheltuielile totale ale populatiei au reprezentat 90,4% din nivelul veniturilor totale. Cele mai mari cheltuieli efectuate de romani in primul trimestru din 2008 au avut ca destinatie consumul, respectiv 71,7% din total.

602 lei pe mancare, bautura si tigari

Dintr-un total de 1.295 lei ce au avut ca destinatie consumul, o gospodarie a dat lunar 602 lei pe mancare, bautura si tigari, mai exact, 30,1% din totalul veniturilor. In plus, ponderea cheltuielilor pentru mancare in totalul veniturilor ar putea sa se majoreze in urmatoarea perioada, avand in vedere cresterea preturilor.

"Cererea pentru mancare este inelastica, vrei nu vrei, tot trebuie sa mananci. Daca tinem cont de preturile in crestere, este de asteptat ca ponderea sa fie mai mare", ne-a declarat Liviu Voinea, director executiv al Grupului de Economie Aplicata (GEA).

Pe langa consum, o pondere de 15,9% din cheltuielile gospodariilor au avut ca destinatie impozitele, contributiile si taxele, adica 287 de lei. Restul cheltuielilor efectuate lunar de o gospodarie (224 lei) au avut ca destinatii productia, investitiile si alte cheltuieli.

Venituri mai mari la orase

In primul trimestru din 2008, veniturile lunare medii pe o gospodarie din mediul urban a fost cu 42,1%, mai mari decat ale celor din mediul rural. Mai exact, populatia de la orase a obtinut venituri lunare de 2.295 lei, in timp ce veniturile gospodariilor din rural au fost de doar 1.615 lei.

In aceeasi ordine de idei, si cheltuielile gospodariilor de la orase au fost mai mari in raport cu cele de la sate. In timp ce orasenii au cheltuit lunar 2.055 lei, cei de la sate au alocat cheltuielilor doar 1.493 lei.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: