Taxa pe valoarea adaugata, redusa la tot raftul de alimente
Data publicarii: 07-07-2008 | Finante-BanciPatronatele din industria alimentara cer reducerea taxei pe valoarea adaugata (TVA) la tot ceea ce inseamna produs alimentar, pentru a putea limita cresterile de preturi la aceste produse.
Pe lista propusa de patronate se regasesc carnea de porc si mezelurile, laptele si produsele lactate, painea si produsele de panificatie, legumele si fructele, pestele, carnea de pui si ouale, orezul, uleiurile vegetale si margarina.
Presedintele Romalimenta (Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara), Sorin Minea, a solicitat, ieri, guvernului sa adopte masura de reducere a TVA la alimente, considerand ca aceasta este singura modalitate de a tine preturile la alimente in actualii parametri. In acest moment, Romania are o TVA nediferentiata de 19% in industria alimentara, fiind una dintre cele mai mari din lume.
In cursul acestui an, in parlament au ajuns doua initiative legislative de diminuare a TVA la alimente - una promovata de PSD, iar cealalta de Partidul Conservator. Ambele proiecte au trecut de o Camera a parlamentului, dar s-au im potmolit in cealalta. Proiectul promovat de PSD prevedea reducerea TVA pana la 5% doar la alimentele de baza: carne, lapte, paine. Acest fapt a provocat la momentul respectiv o intreaga dezbatere, iar guvernul a respins posibilitatea unei TVA diferentiate.
"Nu putem stabili ca TVA e mai mic doar pentru carnea cu os de calitatea X, pentru ca, ulterior, in Romania nu se va mai comercializa decat acest tip de carne. TVA ar trebui sa fie redusa la tot raftul de alimente", a mai spus Sorin Minea.
Acesta mai crede ca la produsele amintite ar trebui sa fie adaugate si dulciurile. "Desi acestea sunt tot alimente, nimeni nu a fost de acord cu introducerea lor pe lista. Doar cei cu bani trebuie sa aiba acces la ciocolata?", adauga Sorin Minea.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des