Case la pret-chilipir, oferite de spanioli romanilor
Data publicarii: 07-07-2008 | ImobiliareUn apartament de trei camere pe malul Mediteranei, mobilat, intr-un bloc de trei etaje cu garaj subteran, lift si piscina pe acoperis - 98.000 de euro, noteaza Gandul.
Criza imobiliara din Spania a facut ca si piata romaneasca sa fie inundata de oferte de apartamente si vile in peninsula. Unele au fost traduse si preluate de agentii imobiliare romanesti. Pe internet, ofertele sunt impresionante ca numar: un singur site are, de pilda, 400 de tipuri variate de apartamente si vile. Preturile variaza in functie de "dotari". De pilda, o vila in orasul Alicante (capitala provinciei cu acelasi nume) cu 8 dormitoare si 2.000 de metri patrati de teren, in care se includ o gradina exotica si o piscina, costa 700.000 de euro. Care sunt avantajele? Alicante este descrisa de agentiile de turism ca zona de litoral cu cele mai bune tratamente antistres. Dar exista si locuinte la preturi-chilipir.
Vila la Mediterana - 200.000 de euro
Daca n-ai atatia bani si nici nu-ti trebuie vila cu 8 camere, poti sa-ti alegi una in Cox, un orasel apropiat de Alicante, cu doar 6.000 de locuitori. O vila noua cu 5 camere, terasa si garaj, costa 207.000 de euro. Vila este parte a unui cartier rezidential privat, pazit si cu acces restrans in incinta. Amplasamentul detine spatii verzi, piscine, zone de recreere, locuri de joaca pentru copii, parcari etc. Este situat la 10 minute de Marea Mediterana, inconjurat de porturi private pentru toate tipurile de ambarcatiuni de agrement, terenuri de golf, la 5 minute de intrarea pe autostrada si la 30 de minute de aeroportul international "Altel" (Alicante). Daca vrei mai ieftin, dar la un standard apropiat, poti sa iei un apartament de 4 camere intr-o vila situata tot intr-un cartier rezidential privat din Cox, cu 153.000 euro.
In fine, tot la malul marii, in Almoradi, intr-un bloc nou cu trei etaje, cu parcari subterane, lift si piscina pe terasa de pe acoperis, un apartament costa 98.000 de euro - trei camere, sau 125.000 de euro - patru camere. In pret este inclusa si mobila (la alegere din 2 modele) pentru toate camerele, bucatarie si baie. In bucatarie exista toate dotarile cu aparatura electrocasnica (masina de spalat, frigider, plita vitroceramica, cuptor electric, televizor, hota etc.), iar mobila din bucatarie are inclus si blatul de lucru din granit.
Costuri mici si cu intretinerea
Pentru cei care n-au mai fost in Spania, sunt si precizari privind intretinerea viitoarei proprietati: utilitatile (energia electrica, apa etc.) costa mai putin decat in Romania si, avand in vedere ca este vorba de o clima mediteraneana, nu este necesara dotarea locuintelor cu sistem de incalzire. Mai mult, se mentioneaza ca viitorilor cumparatori li se vor scadea din pretul proprietatii toate cheltuielile de deplasare cu avionul, cazare etc.
Oferta a fost postata pe internet in luna mai, adica atunci cand, in Spania, unui somer disperat ca n-are cum sa-si mai vanda casa luata prin credit i-a venit ideea sa o scoata la loterie, impartind pretul in bilete de cate cinci euro.
Chiar si intr-o criza care a dus la o asemenea idee, oferta ni s-a parut totusi chilipir fata de preturile similare de pe litoralul romanesc, ca sa nu mai vorbim despre cum arata finisajele in fotografiile postate pe internet. Asa ca l-am sunat pe cel care vinde aceste case, un anume Jan Turlea. Omul ne-a spus ca este un prieten al proprietarului, un spaniol care a investit mult in construirea de case de vacanta de lux (vile si apartamente) la malul Marii Mediterane, iar acum a ramas cu banii blocati. A ales sa preia el sarcina de a informa potentialii cumparatori pentru a le fi acestora mai usor sa sune, a le putea da amanunte in limba romana si a le putea arata mult mai multe fotografii.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii