Impozite pentru angajatii cu handicap si programatori
Data publicarii: 04-07-2008 | EconomieO ordonanta de urgenta publicata recent risca sa ne puna bir de la Sanatate pe tichetele de masa si pe convorbirile telefonice, noteaza Evenimentul Zilei. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a trecut la impozitarea salariilor programatorilor si ale persoanelor cu handicap. Incepand cu luna iulie, acestia vor plati 5,5% din venituri catre bugetul asigurarilor de sanatate. Pana in prezent, programatorii plateau contributia pentru sanatate in limita salariului minim de 500 de lei, indiferent de marimea venitului.
Modificarea se va aplica incepand cu salariile pe care le vor primi pentru luna iulie, dupa ce ordonanta de urgenta care o contine a fost publicata pe 30 iunie in Monitorul Oficial si a intrat in vigoare.
Pentru domeniul IT, masura guvernului este o adevarata lovitura, in conditiile in care specialistii in programe pentru calculator sunt putini si greu de retinut. Ei au mereu optiunea de a pleca sa lucreze in afara pentru o remunerare mai buna.
Precizam ca, de la 1 iulie, a fost redusa contributia platita de toti contribuabilii la bugetul asigurarilor de sanatate de la 6,5%, la 5,5%
Prevedere neclara
"In acest fel, statul roman incurajeaza si mai mult munca la negru si plecarea specialistilor in IT din tara", spune un angajat la Oracle.
In opinia lui Florin Talpes, presedintele grupului Softwin, masura va insemna foarte putin pentru bugetul de sanatate. In conditiile in care pentru o companie de software cea mai mare cheltuiala este cea cu salariile, costurile cu personalul vor creste cu pana la 5%. "Aceasta inseamna o diminuare a capacitatii de dezvoltare a firmelor cu 10%-20%", afirma Florin Talpes.
Ordonanta de urgenta care modifica legea privind reforma din sanatate spune ca, "in situatia in care o persoana realizeaza venituri care sunt neimpozabile, contributia se calculeaza asupra veniturilor realizate".
Formularea defectuoasa, care nu precizeaza daca 5,5% contributie la bugetul de sanatate se aplica la salariile neimpozabile sau la toata categoria de venituri care nu se impoziteaza, lasa loc de interpretari.
Potrivit specialistilor in resurse umane si contabililor din companii, toate cele 18 categorii de venituri considerate neimpozabile, printre care tichetele de masa si convorbirile telefonice, sunt vizate de contributia la sanatate, daca sunt platite din fondul de salarii.
Vasile Ciurchea, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), ne-a declarat ca, in curand, vor fi publicate norme metodologice de aplicare a ordonantei. La solicitarea EVZ, reprezentantii CNAS au precizat ca aria de aplicare a articolului buclucas "cuprinde numai veniturile din salarii care nu se supun impozitului pe venit".
Pana vom vedea insa negru pe alb normele, nu avem nicio siguranta ca nu va trebui sa platim, incepand din aceasta luna, contributie la bugetul de sanatate din tichetele de masa si de cresa, ajutorul pentru inmormantare sau abonamentul platit de firma.
Integral in Evenimentul Zilei
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des