IFN-urile, magnet pentru restantieri
Data publicarii: Astazi, 04-07-2008 | Finante-BanciPonderea restantelor in totalul finantarilor acordate de institutiile financiare nebancare depaseste 10%, noteaza Adevarul. Conditiile simple de acordare a creditelor au determinat multi romani sa apeleze la IFN-uri. Numai ca acestia nu s-au dovedit a fi si cei mai constiinciosi clienti.
Valoarea creditelor restante si indoielnice din bilanturile institutiilor financiare nebancare (IFN) ocupa la finele lui 2007 o pondere de 10,2% in totalul finantarilor din sector, potrivit datelor bancii centrale.
"E un semnal de alarma pe care Banca Nationala vrea sa il traga. Nivelul creditelor neperformante oferite de institutiile financiare nebancare a inceput sa devina ingrijorator", a declarat Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR).
Ritmul si ponderea ingrijoreaza BNR
Totalul imprumuturilor nete acordate de institutiile acestui sector au atins anul trecut 23,16 miliarde de lei, iar cele restante si indoielnice s-au situat la 2,36 miliarde de lei. "Ca volum, creditele neperformante sunt nesemnificative, iar riscul sistemic nu este mare. Ritmul de crestere si ponderea sunt cele care dau semne de ingrijorare", a subliniat Lazea.
Ponderea mare a creditelor neperformante acordate de IFN-uri poate fi pusa si pe seama faptului ca banca centrala exercita un control partial asupra acestora. "Institutiile financiare nebancare sunt supuse mai putin controlului BNR, doar o parte dintre reglementarile care se aplica bancilor sunt valabile si pentru acestea", a mai spus Lazea. Mai exact, exista o portita de scapare pentru IFN-uri. Acestea nu sunt obligate sa constituie rezerve minime obligatorii, iar pentru ca nu atrag depozite, se finanteaza de la banci si practica, in acest sens, dobanzi mai ridicate.
Avand in vedere ritmul si ponderea mare a creditelor neperformante, trebuie gasita o solutie pentru reducerea acestora. "Nu stiu in ce masura practica europeana ar putea permite un control mai amanuntit asupra acestor institutii", a spus, totusi, economistul sef al BNR.
Bancile pot "masca" neperformanta
In cazul institutiilor bancare, creditele restante si indoielnice reprezentau la finele anului trecut doar 0,2% din totalul portofoliului de imprumuturi. Pe langa faptul ca sunt supuse unui control mult mai riguros din partea BNR, bancile pot folosi unele metode de mascare a neperformantei. Atunci cand ritmul de creditare este foarte mare, bancilor le este usor sa ascunda imprumuturile restante si indoielnice sub forma creditelor noi.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman