Ponderea creditelor indoielnice sau paguboase pentru banci a urcat la 4%

Data publicarii: 03-07-2008 | Finante-Banci

Ponderea creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" in total imprumuturi a urcat anul trecut cu 1,2 puncte procentuale fata de 2006, la 4%, pe fondul dezvoltarii puternice a creditarii, potrivit Bancii Nationale a Romaniei (BNR), noteaza Curierul National.

"Politica de expansiune accentuata a creditului in scopul castigarii de cote de piata, continuata chiar si dupa declansarea crizei financiare internationale, a condus la erodarea indicatorilor care cuantifica riscul de credit. Astfel, ponderea creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" in totalul creditelor si dobanzilor clasificate a crescut la 4%, fata de 2,8% in anul precedent", se arata in raportul bancii centrale.

Cresterea din 2007, semnificativa fata de cele din anii anteriori

In 2006, comparativ cu 2005, avansul ponderii creditelor si dobanzilor clasificate in categoriile "indoielnic" si "pierdere" a fost de doar 0,2 puncte, in timp ce in 2005 fata de 2004 a fost inregistrata o scadere de 0,3 puncte.

BNR noteaza ca majorarea riscului de credit a fost insotita de accentuarea trendului descendent al ratei solvabilitatii sistemului bancar, aceasta coborand de la 18,1% la finele anului 2006, la 13,8% la 31 decembrie 2007, nivel care se situeaza insa deasupra limitei minime reglementate, de 8%.

Pentru un numar de banci avand raportul de solvabilitate in apropierea limitei minime de 8%, continuarea actualelor politici de creditare va presupune majorarea corespunzatoare a fondurilor proprii, subliniaza BNR.

In contextul cresterii presiunilor concurentiale, au fost consemnate ajustari la capitolul profitabilitate, respectiv profitul net a avut un ritm mai moderat de crestere, situat la 14,8%, decat cresterea activelor totale, cu un avans de 45,5%, si a capitalurilor proprii, 24,7%.

De asemenea, anul trecut, BNR, ca si banca centrala de altfel, a desfasurat actiuni de supraveghere la sediul institutiilor de credit, care au vizat evaluarea politicilor privind implementarea acordului Basel II.

Evolutia sectorului bancar a ramas constanta

Evolutia sectorului bancar a avut, anul trecut, o traiectorie similara celei din anii precedenti, marcata de cresterea puternica a intermedierii, sustinuta deopotriva de cerere si de oferta, dar cu mentinerea indicatorului sub media Uniunii Europene, de dinamica inalta a creditarii populatiei, micsorarea continua a raportului depozite-credite, care a devenit subunitar si, in paralel, apelul sporit al bancilor la finantarea externa, noteaza BNR.

Depozitele atrase de la companii si populatie au constituit si in 2007 sursa principala de finantare a bancilor, dar rolul lor este in continua scadere. In aceste conditii, prelungirea instabilitatii pe pietele financiare internationale reclama tot mai mult ca bancile sa identifice solutii pentru reorientarea mai semnificativa spre resurse autohtone.

Analizele de stress-testing confirma mentinerea la nivel agregat a unui nivel moderat al vulnerabilitatilor din sectorul bancar, se spune in raport.

BNR subliniaza insa ca riscul de credit a crescut semnificativ in 2007, indeosebi pe componenta creditului in valuta acordat populatiei. Evolutia reflecta si efectele ritmurilor inalte de creditare din ultimii ani care, in plan macroeconomic, au contribuit si la cresterea in exces a cererii agregate, cu impact negativ asupra contului curent si procesului dezinflationist.

Pe termen scurt, banca anticipeaza ca expansiunea creditului se va tempera, ca rezultat al cresterii costurilor de finantare, in urma intaririi politicii monetare si a scumpirii finantarii externe.

BNR: Lichiditatea bancilor romanesti este satisfacatoare, desi nivelul acesteia este in scadere

"Finantarile interbancare au devenit tot mai importante si persistente pentru unele banci; acestea induc insa o vulnerabilitate noua in sectorul bancar, care pe termen scurt nu este preocupanta. Totusi, evolutiile de pe piata interbancara impun o monitorizare atenta. Pe de alta parte, dependenta in crestere a bancilor de finantarea externa mareste vulnerabilitatea acestora fata de lichiditatea de pe pietele internationale. Aceasta vulnerabilitate este insa apreciata ca scazuta, stiind ca, in cea mai mare parte, finantarea externa a bancilor romanesti provine de la bancile-mama", se arata in raport.

Astfel, in cursul anului 2007, institutiile de credit au efectuat 11,5 milioane interogari ale bazei de date a CRB, fata de 8,4 milioane in anul 2006, din care 99,5% cu acordul debitorilor potentiali.

Prin aceste interogari au fost solicitate date despre riscul global, creditele si restantele debitorilor.

Comparativ cu anul anterior, in 2007 numarul titularilor de cont inregistrati cu incidente a crescut semnificativ, avansul fiind de 32,3% fata de 9,2%. De asemenea, numarul instrumentelor refuzate la plata a sporit cu 8,9%, fata de 6,5% in anul 2006, insa valoarea sumelor refuzate a crescut doar cu 1,8%, comparativ cu 33,1% in 2006.

Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: