Volksbank vrea sa finanteze puternic, dar selectiv, proiecte rezidentiale
Data publicarii: 03-07-2008 | Finante-BanciVolksbank Romania are, in prezent, o expunere de 200-250 milioane euro pe finantarea de proiecte imobiliare si vrea sa continue sa se extinda puternic, dar selectiv, pe acest segment, in special pe partea de ansambluri rezidentiale, a declarat presedintele bancii, Gerald Schreiner.
"Avem tinte inalte pe imprumuturile catre ansambluri rezidentiale. Vrem sa ne axam pe proiecte in cadrul carora sa oferim finantare atat dezvoltatorilor, cat si viitorilor proprietari", a mai spus Schreiner, in cadrul unui interviu acordat NewsIn.
El considera ca piata imobiliara din Romania nu risca sa sufere o corectie semnificativa in urmatorii ani, deoarece cererea de locuinte este inca foarte ridicata in raport cu oferta.
"Daca luam in calcul estimarile, care spun ca, in prezent, cererea de locuinte noi este de 100.000 de unitati si locuintele noi livrate anual pe piata, in 3-4 ani vom avea in continuare nevoie de cel putin 50.000 de locuinte", a adaugat Schreiner.
El a explicat, insa, ca banca pe care o conduce este selectiva si solicita dezvoltatorilor fonduri proprii in functie de mai multi parametri, printre care amplasarea viitorului proiect.
"Daca pentru proiectele bine amplasate cerem 25% fonduri proprii, pentru ansamblurile mai dezavantajate solicitam aproximativ 40% fonduri proprii", a precizat Schreiner.
Pe de alta parte, el a explicat ca banca are o expunere foarte limitata si este foarte restrictiva pe investitii imobiliare comerciale.
Activele Volksbank Romania au crescut in intervalul martie 2007- martie 2008 de 2,26 ori, de la 1,777 miliarde euro in a treia luna din 2007 pana la 4,019 miliarde euro la 31 martie 2008.
La finalul lunii mai, totalul creditelor acordate de Volksbank Romania se ridica la 2,75 miliarde euro, din care 2,28 miliarde euro pentru retail (2,16 miliarde euro pentru populatie si 124 milioane euro pentru microintreprinderi), iar 465 milioane euro pentru corporatii (232 milioane euro dintre acestia fiind pentru firmele mici si mijlocii).
Din totalul creditelor imobiliare acordate de Volksbank populatiei pana la finalul lunii mai, de 491 milioane euro, imprumuturile in moneda europeana detineau cea mai mare pondere, de 56,6%, cu 278 milioane euro. Creditele in franci elvetieni urmau cu un volum echivalent in euro de 183 milioane euro (37%), urmate de cele in lei - echivalentul a 29,6 milioane euro si cele in dolari - echivalentul a 0,4 milioane euro.
Depozitele atrase de Volksbank Romania pana la finalul lunii mai echivalau cu 587 milioane euro, in crestere cu circa 55,7% fata de cele de 377 milioane euro atrase pana la 31 mai 2007.
Redactia BankNews.ro
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii