Strategii de tranzactionare: Long Put Sintetic
Data publicarii: 02-07-2008 | BursaIn articolul precedent am exemplificat strategia simpla de tipul Long Put. O pozitie similara se poate construi insa si cu ajutorul optiunilor Call si al contractelor futures, conditiile favorizante de piata fiind identice: preturi in scadere pe fondul unei volatilitati ridicate; de exemplu, se cumpara o optiune Call DESIF5 SEP08 la un pret de exercitare de 3.2000 lei/actiune, cu o prima de 0.0820 lei/actiune si se vinde un contract futures DESIF5 SEP08 la un pret de 3.0500 lei/actiune.
Diagrama profit/pierdere evidentiaza faptul ca profitul potential este foarte ridicat, daca pretul futures scade sub nivelul pragului de rentabilitate. Pragul de rentabilitate se calculeaza scazand din pretul de vanzare al contractului futures prima optiunii CALL.
Pm = 3.0500 lei/actiune - 0.0820 lei/actiune = 2.9680 lei/actiune
Pierderea potentiala este limitata - prin cumpararea de CALL, investitorul isi compenseaza pierderea, in cazul cresterii pietei. Pierderea maxima este data de diferenta dintre pretul de exercitare al optiunii si pretul la care au fost vandute contractele futures, iar la aceasta se adauga prima platita. Se obtine daca pretul futures este mai mare sau egal cu pretul de exercitare al optiunii CALL.
3.2000 lei/actiune - 3.0500 lei/actiune + 0.0820 lei/actiune = 0.2320 lei/actiune, alaturi de prima platita si marja imobilizata, costurile mai includ si plata comisioanelor de tranzactionare. Bursa din Sibiu retine SSIF-urilor participante un comision fix de 0,6 Ron/contract (reprezentand echivalentul a 1000 actiuni), indiferent de valoarea si directia tranzactiei. La randul lor, SSIF-urile percep clientilor lor tot sume fixe, insa mai mari de 0,6 Ron/contract.
Un comision de 1,2 - 1,5 Ron/contract il gasiti la majoritatea brokerilor activi pe aceasta piata. Astfel, pentru initierea acestei strategii, investitorului i se retine un comision de 2 x 1,5 Ron = 3.0 Ron.
Acest articol reprezinta un demers educational. Responsabilitatea aplicarii strategiilor expuse apartine exclusiv investitorilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă