Strategii de tranzactionare: Long Put Sintetic
Data publicarii: 02-07-2008 | BursaIn articolul precedent am exemplificat strategia simpla de tipul Long Put. O pozitie similara se poate construi insa si cu ajutorul optiunilor Call si al contractelor futures, conditiile favorizante de piata fiind identice: preturi in scadere pe fondul unei volatilitati ridicate; de exemplu, se cumpara o optiune Call DESIF5 SEP08 la un pret de exercitare de 3.2000 lei/actiune, cu o prima de 0.0820 lei/actiune si se vinde un contract futures DESIF5 SEP08 la un pret de 3.0500 lei/actiune.
Diagrama profit/pierdere evidentiaza faptul ca profitul potential este foarte ridicat, daca pretul futures scade sub nivelul pragului de rentabilitate. Pragul de rentabilitate se calculeaza scazand din pretul de vanzare al contractului futures prima optiunii CALL.
Pm = 3.0500 lei/actiune - 0.0820 lei/actiune = 2.9680 lei/actiune
Pierderea potentiala este limitata - prin cumpararea de CALL, investitorul isi compenseaza pierderea, in cazul cresterii pietei. Pierderea maxima este data de diferenta dintre pretul de exercitare al optiunii si pretul la care au fost vandute contractele futures, iar la aceasta se adauga prima platita. Se obtine daca pretul futures este mai mare sau egal cu pretul de exercitare al optiunii CALL.
3.2000 lei/actiune - 3.0500 lei/actiune + 0.0820 lei/actiune = 0.2320 lei/actiune, alaturi de prima platita si marja imobilizata, costurile mai includ si plata comisioanelor de tranzactionare. Bursa din Sibiu retine SSIF-urilor participante un comision fix de 0,6 Ron/contract (reprezentand echivalentul a 1000 actiuni), indiferent de valoarea si directia tranzactiei. La randul lor, SSIF-urile percep clientilor lor tot sume fixe, insa mai mari de 0,6 Ron/contract.
Un comision de 1,2 - 1,5 Ron/contract il gasiti la majoritatea brokerilor activi pe aceasta piata. Astfel, pentru initierea acestei strategii, investitorului i se retine un comision de 2 x 1,5 Ron = 3.0 Ron.
Acest articol reprezinta un demers educational. Responsabilitatea aplicarii strategiilor expuse apartine exclusiv investitorilor.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman