Indicatori generali de urmarit in alegerea unui credit
Data publicarii: 01-07-2008 | Finante-BanciAtunci cand se urmareste contractarea unui credit cat mai avantajos posibil, exista in general doi indicatori care ar trebui urmariti in special, si anume: dobanda anuala efectiva (DAE) si suma totala de rambursat, noteaza Curierul National, citand FinZoom.
De multe ori, solicitantii de credite si-au exprimat nedumerirea legata de relevanta indicatorului DAE si preferinta fata de indicatorul sumei totale de rambursat, care este vazut ca fiind mult mai intuitiv si mai clar. Suma totala de rambursat cuprinde, la fel ca DAE - dobanda anuala efectiva, toate costurile pe care le implica un credit (mai putin cheltuielile legate de asigurari, sau modificarile de orice fel asupra scadentarului, care insa nu intra nici in calculul DAE).
Dar, dintre acesti doi indicatori, doar DAE tine cont de valoarea in timp a banilor. De pilda, 1.000 EUR din suma totala de rambursat nu au aceeasi valoare daca sunt platiti:
- la acordare (sub forma unui comision initial),
- in fiecare an sau in fiecare luna (sub forma unui comision anual sau lunar pe toata perioada creditului, care totalizeaza 1.000 EUR) sau
- la sfarsitul perioadei de creditare.
DAE, fiind un procent ce cuprinde cheltuielile cu dobanda si comisioanele, ofera o informatie relativa la momentul actual, cand se doreste accesarea creditului. Afisarea DAE este obligatorie tocmai datorita faptului ca este singurul indicator obiectiv de comparare a ofertelor existente pe piata.
In plus, trebuie avut in vedere si costul de oportunitate. Acesti 1.000 EUR pot fi: plasati intr-un depozit bancar, investiti intr-un fond mutual, in achizitia de bunuri de folosinta etc. Daca sunt, de exemplu, plasati astazi intr-un depozit bancar, vor creste ca valoare cu dobanda primita la depozit.
Astfel, din cauza cheltuielilor "initiale", este posibil ca la un produs cu DAE mai mic suma totala de rambursat sa fie mai mare. In acest caz, diferenta dintre cheltuielile "initiale" reprezinta valoarea care poate fi altfel investita, astfel incat, in timp, castigul obtinut in urma acestei investitii sa depaseasca diferenta fata de suma totala de rambursat.
In mod normal, parametrul DAE este cel mai important, fiind urmat in ordinea valorii de suma totala de rambursat. Toti parametrii sunt importanti, insa, in alegerea creditului dorit, in anumite cazuri DAE si suma totala de rambursat sunt mai putin relevanti.
De exemplu, exista situatii in care se doreste obtinerea unui credit, dar:
- se urmareste a fi rambursat anticipat la un moment dat - comisionul de rambursare anticipata fiind un criteriu relevant;
- se urmareste obtinerea cat mai rapida a creditului - perioada de acordare fiind un criteriu relevant, sau
- veniturile nu sunt suficiente - perioada de gratie fiind un criteriu relevant;
- anumite venituri (venituri din strainatate, din profesii liberale, din anumite comisioane etc.) nu sunt luate in considerare sau proportia in care sunt este prea mica - tipurile de venituri acceptate si ponderea acestora fiind un criteriu relevant etc.
In cazul in care se urmareste obtinerea unui credit in conditiile unui istoric de plata negativ, cu inregistrare in baza de date a Biroului de Credit sau a Centralei Riscului Bancar criteriul principal ar fi daca banca accepta sau nu astfel de cereri de creditare. Exemplele ar putea continua, fiecare consumator fiind unic.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- EY România: Războiul fiscal-tarifar între SUA și restul lumii - unde e România?
- Meta Estate Trust anunță un profit net de aproape 11 milioane de lei în 2024, creștere de 15%
- Studiu EY Vehicule Electrice: Încărcarea inteligentă și bidirecțională devin esențiale pentru reducerea costurilor, stabilitatea rețelei și integrarea de regenerabile
- Piata hoteliera din Romania atinge un nou maxim, inregistrand cel mai mare numar de turisti din ultimele 3 decenii
- Banca Transilvania - rezultate financiare 2024
- Grupul BCR, rezultate 2024
- Banca Transilvania și OTP Bank România au devenit o singură bancă
- Studiu Deloitte: utilizarea inteligenței artificiale generative va dubla consumul de energie electrică al centrelor de date la nivel global până în 2030
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii