Finantele au publicat normele privind noua taxa de poluare auto. Calculeaza-ti singur taxa!
Data publicarii: 01-07-2008 | Finante-BanciMinisterul de Finante a publicat normele privind taxa de poluare auto, ce vor intra in vigoare de marti, in care au fost incluse modul de calcul al acesteia si modul de restituire a sumelor platite in plus fata de taxa stabilita prin Codul Fiscal, banii urmand a fi folositi pentru proiecte de mediu.
Taxa de poluare auto va trebui platita, de la 1 iulie, atat la inmatricularea unui vehicul nou, cat si la repunerea in circulatie a unuia mai vechi, si va fi calculata in functie de normele Euro si emisia de dioxid de carbon, mentionate de Registrul Auto Roman in cartea de identitate a vehiculului.
Suma rezultata in functie de gradul de poluare a motorului va putea fi ajustata cu o cota fixa de reducere, care va fi stabilita dupa vechimea autovehiculului, rulajul mediu anual, situatia tehnica generala si nivelul de dotare. In anumite cazuri, se pot acorda si reduceri suplimentare. Cand un vehicul pentru care s-a platit taxa de poluare in Romania este scos din parcul auto national, detinatorului i se restituie valoarea reziduala a taxei.
"Prin acordarea acestor reduceri suplimentare, respectam principiul impus de Comisia Europeana: taxa trebuie sa scada in acelasi ritm cu valoarea de piata a masinii. Daca masina nu are ABS, aer conditionat, airbag, este clar ca valoarea ei este mai mica, iar taxa trebuie sa fie si ea mai mica", declara, saptamana trecuta, directorul din Ministerul Economiei si Finantelor, Mihai Hura. Potrivit lui Hura, la calculul reducerilor se ia in vedere un autoturism standard la nivelul anului 2008 - dotat cu ABS, aer conditionat, airbag.
Contribuabilul poate cere restituirea diferentei intre suma care trebuia achitata intre 1 ianuarie 2007 si 30 iunie 2008, cu titlu de taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, si cuantumul rezultat din aplicarea prevederilor actuale privind taxa pe poluare pentru autovehicule. Banii vor fi returnati integral, daca solicitantul nu are datorii fiscale, in 45 de zile de la data depunerii documentatiei. Aceasta va include chitanta care atesta achitarea sumei si copii dupa cartea de identitate a vehiculului si dupa certificatul de inmatriculare, cu prezentarea lor in original.
In ordonanta se stabileste ca sumele ce vor fi colectate ca taxa de poluare vor fi folosite pentru stimularea innoirii parcului auto national, pentru imbunatatirea calitatii mediului, prin reimpaduriri si crearea de spatii verzi in localitati, precum si pentru proiecte de producere a energiei din surse regenerabile.
Normele prevad si faptul ca persoanele nemultumite de acordarea reducerii pot contesta suma pe care au platit-o sau pe care o au de platit, iar in baza unei expertize realizate de un specialist din cadrul Corpului Expertilor Tehnici pot beneficia de o reducere si mai mare.
Guvernul roman a adoptat, in primavara acestui an, ordonanta de urgenta privind taxa de poluare auto, care inlocuieste vechea taxa de prima inmatriculare. Noua taxa este aplicabila incepand cu 1 iulie 2008, data de la care cei care au platit vechea taxa auto pot solicita restituirea diferentei.
In situatia in care cuantumul actualei taxe (de poluare) este mai mare decat cel al taxei auto, cetatenii nu trebuie sa achite diferenta.
De la plata taxei sunt scutite automobilele destinate, printre altele, institutiilor din domeniul culturii, sanatatii, educatiei, ministerelor si altor organe ale administratiei publice, autoturismele structurilor patronale si sindicale reprezentative la nivel national, cele pentru asociatiile si fundatiile care au statul de utilitate publica, masinile utilizate de persoanele cu handicap si cele pentru armata.
NewsIn
Vezi cum se calculeaza noua taxa:
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Cushman & Wakefield Echinox a asistat Kinstellar pe parcursul întregului proces de relocare a biroului în Globalworth Tower
- Studiu Deloitte: companiile imobiliare din sectorul comercial estimeaza o crestere a veniturilor in 2025
- Deloitte România a asistat investitorul imobiliar M Core Group în preluarea unui portofoliu de șapte mall-uri de la MAS PLC
- Rating VEKTOR maxim pentru comunicarea BT din 2024 cu investitorii și acționarii
- Record: Utilizatorii Revolut din România au realizat peste un miliard de tranzacții, în 2024
- Polița de călătorie standard nu acoperă accidentele survenite în timpul practicării sporturilor de iarnă
- EY România - Regulamentul UE împotriva defrișărilor: riscuri mari și amenzi de 4% pentru companii
- EY România - Directiva DEBRA încurajează companiile să-și finanțeze investițiile mai mult prin capitaluri proprii în detrimentul împrumuturilor la terți
- DAN AIR a transportat 206.000 de pasageri în primul an de operare în Bacău
- DefCamp 2024: Peste 2000 de specialisti s-au reunit pentru a aborda provocarile cibernetice tot mai complexe
- Studiu EY: Lipsa de abilități și legislație împiedică adoptarea extinsă a GenAI de serviciile financiare din Europa
- SigurantaOnline: Cum să evitați capcanele digitale în sezonul cadourilor
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des