Bulgarii au ales Cavalerul din Madara ca efigie pentru moneda euro
Data publicarii: 30-06-2008 | Finante-BanciBulgarii au ales Cavalerul din Madara, o sculptura protejata de UNESCO, pentru a figura pe una dintre fetele monedei euro bulgare, in cursul unei ceremonii transmise duminica de postul national de televiziune, relateaza AFP.
Cavalerul din Madara, reprezentat infigand o lance intr-un leu si fiind urmat de un caine, este o sculptura de circa 60 de metri, realizata intr-o faleza in apropiere de orasul Sumen, in estul tarii.
Monumentul, atribuit razboinicilor nomazi, dateaza din secolul al VII-lea si figureaza in patrimoniul mondial UNESCO din 1979.
Imaginea figureaza deja pe moneda bulgara, leva.
Cavalerul din Madara s-a impus intr-un vot final duminica, in fata altor patru simboluri: alfabetul chirilic, folosit pentru transcrierea limbii bulgare si care a devenit al treilea alfabet oficial al UE dupa aderarea Bulgariei, in 2007; trandafirul de Damasc, din care bulgarii extrag uleiul; manastirea din Rila, un alt monument protejat de UNESCO, si fortareata tarilor din fosta capitala Veliko Tarnovo.
In octombrie, Banca Centrala bulgara a obtinut dreptul de a transcrie numele monedei europene ca "evro", dupa modul in care numele ei se pronunta in Bulgaria.
Banca Centrala si-a anuntat intentia de a adera la zona euro in 2010, insa inflatia galopanta va intarzia trecerea la moneda unica pana in 2013-2014.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- Fitch acordă Băncii Transilvania rating-ul investment grade
- Opinie Deloitte: Sanctiuni mai blande pentru erori in raportarea RO e-Transport la primele abateri
- Genesis Property: 6 angajați din 10 au revenit la modul de lucru full-time la birou. Top managerii vin cel mai des
- Programul de sustenabilitate Schneider Electric își urmărește obiectivele sale pentru 2024
- Impozitarea telemuncii transfrontaliere: tendințe și preocupări la nivel european
- Revolut lanseaza versiunea 5 a aplicatiei B2B, Revolut Business
- 500.000 de lei pentru proiecte de rezilienta climatica prin Platforma de mediu pentru Bucuresti, in parteneriat cu Orange Romania
- Studiu Deloitte: succesul organizațiilor din România depinde de adaptarea liderilor la piața muncii
- Deloitte Romania a asistat OMV Petrom in achizitionarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Studiu Deloitte: sapte din zece multinationale se asteapta la inmultirea obligatiilor de raportare fiscala, ca urmare a reglementarilor din ultimii ani
- Studiu EY: Profesia de control financiar va suferi modificări radicale în următorii 5 ani
- Stefanini Group îl numește pe Farlei Kothe în funcția de CEO pentru America de Nord, EMEA și APAC
- Punct de vedere EY România: Utilizarea Inteligenței Artificiale de către autoritățile fiscale: avantaje, riscuri și provocări
- OMV Petrom finalizează tranzacția cu Jantzen Renewables pentru achiziționarea mai multor proiecte de parcuri fotovoltaice
- Libra Internet Bank finanțează cu 7,5 milioane de euro construcția unui parc fotovoltaic de 23,1 MW în Teleorman